Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat trekt verder het Integraal Project Zwarte Beek, dat het in de vorige planperiode opstartte met een doorlichting.

Het bekkensecretariaat trekt verder het Integraal Project Zwarte Beek, dat het in de vorige planperiode opstartte met een doorlichting. Het integraal project realiseert, in overleg en met deelprojecten, het integraal waterbeleid voor dit afstroomgebied. We streven naar de goede toestand van de waterloop door inspanningen op het vlak van riolering, erosiebestrijding en structuurherstel. Tegelijk werken we aan een multifunctioneel blauwgroen netwerk in de vallei en treffen andere maatregelen van integraal waterbeleid in het volledig afstroomgebied.  De scope van het integraal project omvat o.a. riolering, erosie, structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie,  biodiversiteit en het creëren van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterberging. Aangezien de Zwarte beek een zeer belangrijk habitatrichtlijngebied  wordt het bevorderen van de biodiversiteit beschouwt als een prioritair aandachtspunt binnen het integraal project en in alle acties, die in het gebied worden uitgevoerd. Het integraal project begeleidt hierbij zowel de acties uit het actieprogramma (link actieprogramma) als (onder meer) volgende specifieke aandachtspunten en deelacties:

Inzake WATERKWALITEIT

(1) aanduiden en uitvoeren van de nodige acties inzake riolering, overstorten en afkoppeling om de goede toestand te bereiken

(2) vrijwaren brongebied Zwarte Beek van nutriëntenbelasting: onderzoek, scenariostudies, flankerend beleid, overleg en herstelmaatregelen

Inzake WATERKWANTITEIT (droogte & wateroverlast, herstel hydrologisch systeem)

(3)  uitwerken/uitvoeren acties, volgend uit droogtestudie  provincie Limburg en uit project Future Floodplains.

(4) Aanpak oppervlakkige drainage in Vallei Zwarte Beek (volledig kamp Beverlo)

(5) Acties in het kader van Natuurinrichting Zwarte Beek

  • hydrologisch valleiherstel door o.a. ophoging bedding Oude Beek, stroomopwaarts de Nieuwendijk,  plaatsen damwanden en opheffen drainerende zijgrachten
    vervangen/verwijderen/plaatsen van duikers/bruggen/beekovergangen op Oude en Zwarte beek
  • hermeandering Zwarte beek ter hoogte van de Kraaienstraat
  • aanleg kleinschalige waterzuiveringsinstallaties in bovenstrooms gebied Oude Beek
  • verhogen beekbodempeil Oude Beek in functie van herstel laagveen

Inzake ECOLOGIE, LANDSCHAP EN RUIMTE

(6) herstel veengebied om terug koolstof op te slaan: Intereg projec Care Peat:   (link https://www.natuurpunt.be/pagina/care-peat-veen-als-natuurlijk-reservoir-van-koolstof)

(7)  bestrijding reuzenbalsemien in SBZ gebied

(8) acties natuurinrichting Zwarte Beek

  • herstel open valleilandschap met ontwikkelingskansen voor gewenste vegetaties/soorten (kleine zeggenvegetatie, droge, vochtige & natte heide, heischrale graslanden...) door o.m.  omvormen elzenbroekbos,  verwijderen houtopslag & afgraven voedselrijke bouwvoor, bosomvorming, natuurvriendelijke inrichting  van voormalige weekend- en visvijvers; aanleggen/ verbeteren van weginfrastructuur en opslagplaatsen in functie van beheer,verwijderen overbodige infrastructuur & constructies, aanleg amfibiedoorsteken.

(9) maatregelen ter bevordering van de biodiversiteit, zoals nagestreefd in het kader van de Habitatrichtlijn.

  • Het integraal project, getrokken door het bekkensecretariaat, creëert draagvlak voor integraal waterbeleid in het gebied. Participanten in het project zijn alle betrokken waterbeheerders (VMM, provincie Limburg, Watering Schulensbroek), gemeentebesturen (Beringen, Heusden-Zolder, Lummen),  Vlaamse administraties (VMM, VLM, ANB, Dep. Landbouw en Visserij, Dep. omgeving), rioolbeheerders (Aquafin en Fluvius), het middenveld (boerenbond, natuurpunt, limburgs landschap en limburgse milieukoepel) en het Regionaal Landschap Lage Kempen. We werken intensief samen met natuurinrichting Zwarte Beek en Interegproject Care Peat.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.