Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Munsterbeek

De kwaliteit van het Munsterbeekwater is als één van de weinige Vlaamse waterlichamen in het Demerbekken al enkele jaren goed.

De Munsterbeek ontspringt in het grensgebied van Zutendaal en Lanaken en stroomt daarna verder doorheen Bilzen, waar ze uitmondt in de Demer. Belangrijke zijlopen zijn Zutendaalbeek en Bezoensbeek (Kempen) en Wilderbeek (Haspengouw).

Munsterbeek thv MunsterbilzenDe kwaliteit van het Munsterbeekwater is als één van de weinige Vlaamse waterlichamen in het Demerbekken al enkele jaren goed. De focus voor de Munsterbeek moet daarom niet zozeer liggen op het aansluiten van nieuwe huishoudens. Voor het rioleringsstelsel zijn optimalisatiewerken aan de bestaande rioleringsinfrastuctuur belangrijker. Zo is afkoppeling van onverharde oppervlakten en drainagegrachten (oa afkoppeling Watergatloop in Martenslinde, bovenloop Zutendaalbeek) van belang om de overstorten minder te doen werken.  De hydraulische studie van zuiveringsgebied Bilzen geldt hier als een belangrijke insteek van maatregelen.  De zuivering van de vuilvracht in de bovenlopen van Zutendaalbeek, Broekerbeek, Bezoensbeek en Munsterbeek-Molenbeek is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de beekprikpopulatie

Naast huishoudelijk afvalwater, is een vermindering van de aanvoer van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen (Wilderbeek, Krombeek, Meersbeek) belangrijk. Maatregelen zoals het aanleggen van erosiebufferstroken in akkergebieden (Haspengouwse bovenlopen), zullen niet alleen de waterkwaliteit verbeteren, maar ook de lokale modderoverlast bij hevige regenval verminderen in de omgeving van Kleine Spouwen en Martenslinde. Afspoeling van verharde oppervlakten moet vermeden worden.

Ondanks de goede kwaliteit van het Munsterbeekwater, is er nog een sterke verbetering nodig van de biologische kwaliteit (met name visbestand en macrofyten) van de Munsterbeek.

Om de visindex te verbeteren moeten vispopulaties vanuit Demer I en vanuit de Zutendaalbeek (beekprik) naar de volledige Munsterbeek kunnen migreren. Dit vraagt om een oplossing van vismigratieknelpunten : enerzijds op de Demer (hoofdmigratieroute Demerbekken),n anderzijds op de Munsterbeek aan het stadspark van Munsterbilzen.   

Naast het visbestand is een sterke verbetering van de macrofyten absoluut noodzakelijke om de goede toestand te halen. Momenteel staan er vanaf de monding van de Wilderbeek nagenoeg geen waterplanten in de Munsterbeek. Er zijn diverse verklaringen zoals impact van herbiciden, sterke waterpeilschommelingen bij regenweer, relevant transport van zandkorrels op waterbodem bij hogere debieten, ... . Naast bovenstaande acties dient daarom zeer sterk ingezet te worden op een relevante aanpassing van de structuur van de Munsterbeek voor meer stromingsafwisseling en een diversere waterbodemmorfologie. Structuurherstel van de rechtgetrokken Munsterbeek stroomop- en stroomafwaarts het centrum van Munsterbilzen is hiertoe absoluut prioritair. 

In het kader van Integraal Project 'Demer Limburg' werden, met steun van de Vlaamse Milieumaatschappij, enkele concrete projecten voorbereid, oa aan de Oude Beekstraat ter hoogte van het Munsterbos,aan de Appelboomgaardstraat ter hoogte van de zagerij 'De Slagmolen' en aan het vismigratieknelpunt aan de Waterstraat, die de komende jaren moeten worden uitgevoerd (zie verder bij acties en gebiedsgerichte werking).

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_114 - MUNSTERBEEK, L117_1085 - WILDERBEEK, L107_852 - MUNSTERBEEK L1, L107_853 - ZUTENDAALBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.