Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Grote Gete

De Grote Gete ontspringt op de grens van Namen en Waals-Brabant nabij Perwez en stroomt via Geldenaken Vlaanderen binnen in Hoegaarden.

De Grote Gete ontspringt op de grens van Namen en Waals-Brabant nabij Perwez en stroomt via Geldenaken Vlaanderen binnen in Hoegaarden. Ze stroomt verder door Tienen. In Budingen vloeien Grote en Kleine Gete samen.  Vanaf daar spreken we over de Gete (waterlichaam Gete I).

Demerbekken - Grote Gete  Demerbekken - Grote Gete (Tienen)

De biologische kwaliteit van de Grote Gete valt goed mee. Voor macroinvertebraten (kleine waterdiertjes) wordt de norm positief overschreden, voor vis wordt hij net niet gehaald.  En ook voor de andere biologische parameters fytobenthos (kiezelwieren) en macrofyten (waterplanten) is de afstand naar de norm niet meer zo groot. De fysico-chemische kwaliteit is een stuk slechter: voor fosfor matig en voor stikstof zelfs slecht!

Voor de Grote Gete dient de inhaaloperatie van waterzuiveringsinfrastructuur verder te worden gezet. Een belangrijk deel van projecten werd al opgedragen, maar nog niet uitgevoerd. Afkoppeling van verharde oppervlaktes en afstemming met erosiebestrijdingsmaatregelen is hierbij noodzakelijk. Tegelijkertijd dient blijvende aandacht te gaan naar vervuiling van oppervlaktewater door calamiteiten vanuit bedrijven. Het gemeenschappelijk hemelwater- en droogteplan voor de Gete biedt hier kansen, ook om de waterzuiveringsproblematiek te integreren in het ruimere watersysteemverhaal.

De glooiende leembodems van het gebied van de Grote Gete kampen met erosie die bodemverlies, water- en modderoverlast veroorzaakt. Intense samenwerking met landbouwers en verdere uitvoering van erosiebestrijdingsplannen zijn nodig.

De ruimtelijke uitgestrektheid van het gebied biedt belangrijke kansen in de zoektocht naar mogelijkheden om de interactie tussen de valleigronden en hun waterlopen te herstellen. De nadruk dient te liggen op het bevorderen van de natuurlijke overstromingsmogelijkheden van de valleien, op een manier die tegelijkertijd ook de vallei als natte klimaatbuffer (waterconservering) in tijden van droogte benut.

 

Voor informatie over de gebiedsgerichte werking, zie Kleine Gete.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL21_107 - GROTE GETE + BORGGRACHT, L107_422 - 'S HERTOGENGRACHT, L107_421 - GENOVEVABEEK, L107_418 - MENE.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.