Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Zwart Water

Het Zwart Water haalt de waterkwalteitsnorm voor macroinverebraten (kleine waterdiertjes) en scoort ongeveer 80 % van de norm voor macrofyten (waterplanten) en fytobenthos (kiezelwieren).

Het Zwart Water haalt de waterkwalteitsnorm voor macroinverebraten (kleine waterdiertjes) en scoort ongeveer 80 % van de norm voor macrofyten (waterplanten) en fytobenthos (kiezelwieren). Voor vis scoort dit waterlichaam momenteel nog slecht. Voor fosfor scoort het zwart water ontoereikend.

Demerbekken - Zwart Water thv Linkhout  Denderbekken - Zwart Water thv Zelem

Door de aanpassingswerken, die werden gedaan aan het overstort van de Vroente valt te verwachten dat zowel de biologische als de fysico-chemische waarden gaan verbeteren.  Voor het overige ontvangt het zwart water, wanneer het na een vulling terug wordt geledigd ook het water van het Schulensmeer.

In het kader van Life Delta zijn momenteel ook geen structuurherstelacties gepland in dit deel van het Schulensbroek.

Voor een bespreking van de Demerdelta, zie bespreking Demer III-IV 

Toekomstbeeld Demerdelta

Trage waters en vispaaiplaatsen

Talrijke waterlopen doorsnijden de Demerdelta en zorgen voor een grote biodiversiteit onder water met waterplanten, amfibieëen en vissen, als de grote modderkruiper en de bittervoorn. Grachten en poelen die verbonden zijn met grote waterpartijen zorgen voor kleinere vlucht- en paaiplaatsen voor heel wat vissoorten die door concurrentie van grote vissen niet kunnen overleven. Met een onderwatervegetatie en rietstengels op de oevers ontstaan goede afzetplaatsen voor het nageslacht. Op hun beurt profiteren typische rietmoerasvogels als roerdomp en woudaap van de oeverzones met rietkragen waar ze voldoende kleine vissen vinden

Biodiverse oude valleigraslanden

Een thuis voor kwartelkoning, paapje, roodborsttapuit, porseleinhoen, watersnip, zomertaling

De Demervallei is van oudsher bekend om zijn uitgestrekte hooilanden en vrijgeweides. Die graslanden werden enkel 'bemest' met water en sediment van de verschillende rivieren die hier samen kwamen. Hierdoor vind je in de vochtige hooilanden nog steeds zeer veel soorten kruiden en bloemen. Het microreliëf dat zorgt voor droge en nattere zones in de percelen, is het ideale leefgebied voor de kwartelkoning. Grondwatergebonden vegetaties en de daarbij horende dieren profiteren van een hoge grondwaterstand, maar ook de waterberging zal op die manier de omliggende (woon)gebieden vrijwaren van overstroming

Moerassen

Een thuis voor bruine kiekendief, blauwborst, kleine karekiet

Uitgestrekte moerassen, die een lappendeken vormen van hooilanden, bloemrijke ruigtes en rietvelden zijn de ideale biotoop voor heel wat kleine zangvogels zoals blauwborst en kleine karekiet. Maar ook een roofvogel zoals de bruine kiekendief houdt zich hier graag schuil. Hij broedt in de uitgestrekte rietvelden met een hoge grondwaterstand, terwijl hij in de omliggende graslanden en ruigtes op zoek gaat naar voedsel. Laag overzwevend speurt hij naar muizen. Wist je dat moerassen ook grote hoeveelheden CO2 capteren? Een belangrijk middel om de klimaatswijziging te temperen.

 

 Voor informatie over de gebiedsgerichte werking, zie Demer III-IV.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_118 - ZWARTWATER.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.