Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Begijnebeek

Het waterleven doet het, ondanks de mindere kwaliteit van het water, bijna goed in de Begijnenbeek.

De Begijnenbeek ontspringt in Bekkevoort en stroomt daarna verder naar Diest waar ze uitmondt in de Demer.

Het waterleven doet het, ondanks de mindere kwaliteit van het water, bijna goed in de Begijnenbeek. Rioleringsacties enerzijds en structuurherstel anderzijds kunnen het waterleven nog verder verbeteren.

Demerbekken - Begijnebeek (Paepenbroek)Momenteel komt een groot deel van  het huishoudelijk afvalwater in het afstroomgebied van de Begijnenbeek (Waanrode, Meensel-Kiezegem, Assent, Molenbeek-Wersbeek ) nog in de waterlopen terecht. Een sterke inhaaloperatie op vlak van zuiveringsinfrastructuur, met het operationeel maken van het RWZI van Bekkevoort prioritair voorop, is noodzakelijk voor de verbetering van de (momenteel slechte) fysisch-chemische waterkwaliteit. Naast aanleg van nieuwe riolering is aansluiting op reeds bestaande riolering noodzakelijk van het afvalwater van de bedrijvenzone langsheen de Leuvensesteenweg en van de ca. 30 achterwaartse lozingen in de Begijnenbeek op- en afwaarts de Eduard Robijnslaan.  

Op volgende plaatsen is structuurherstel mogelijk.

  • ter hoogte van het natuurreservaat Paepenbroek: actieve aansluiting van enkele afgesneden meanders en afschrapen van opgehoogde rechteroever van Begijnenbeek om passief structuurherstel mogelijk te maken;
  • aanleg van een structuurrijkere bypass rond het verdeelwerk Begijnenbeek/Leugebeek (reeds uitgevoerd);
  • wegnemen van oeverversteviging op de watervoerende Gele Gracht;
  • herinrichting van de Begijnenbeekvallei ter hoogte van Speelhofwijk met win-win op vlak van waterberging, structuurherstel, ecologische opwaardering, verbeteren van recreatieve toegankelijkheid en beleving van parkgebied;
  • opheffen van het vismigratieknelpunt aan de monding van de Begijnenbeek in de Demer door de werken aan de Grote Steunbeer.

Bijkomend structuurherstel opwaarts 1e categorie zal tegelijkertijd het oppervlaktewater vertraagd doen afstromen naar de benedenloop van de Begijnenbeek. Dit heeft ook, aanvullend op de reeds aangelegde wachtbekkens en lokale maatregelen voor het waterrobuust maken van woningen in overstromingsgevoelige gebieden, een positieve impact op de wateroverlast in het centrum van Diest.

 Voor informatie over de gebiedsgerichte werking, zie Winge.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL20_96 - BEGIJNENBEEK, L107_423 - BEGIJNEBEEK L1, L107_424 - VIJVERSLOOP.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.