Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Vinne

In 2004 zorgde het eerste Natuurinrichtingsproject in Vlaams Brabant ervoor dat de natuur van provinciedomein Het Vinne – binnen hydrologisch wenselijke grenzen – in haar oorspronkelijke staat werd hersteld: het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen.

In 2004 zorgde het eerste Natuurinrichtingsproject in Vlaams Brabant ervoor dat de natuur van provinciedomein Het Vinne – binnen hydrologisch wenselijke grenzen – in haar oorspronkelijke staat werd hersteld: het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Met 71 ha van het habitattype 3150 (voedselrijk gebufferd water met rijke waterplantenvegetatie), met veel habitattypische soorten (vroege glazenmaker, gevlekte glanslibel, glassnijder) en moerasvogels (roerdomp, woudaap en zwarte stern op doortrek). Op de rand van het meer komen zeldzame vochtige vegetaties voor als laagveen, natte heischrale graslanden en alkalisch moeras.

Demerbekken - Het Vinne  Demerbekken - Het Vinne2

Tien jaar na het herstel van het Vinnemeer constateerde men een achteruitgang door eutrofiëring van het water door de achtergebleven organische fractie op de bodem. Om de water- en natuurdoelstellingen te halen is een heldere, door waterplanten gedomineerde waterkolom nodig.

Waterkwaliteitsmetingen bevestigen het probleem:  slechte score voor stikstof en fosfor en geen goede score biologische parameters. Daarom werden in 2019 grootschalige herstelwerkzaamheden, bedoeld om het eutrofiëringsproces te stoppen, opgestart, waaronder:

  • Droogpompen Vinnemeer: .
  • Verwijderen achtergebleven organisch materiaal van de meerbodem. In combinatie met maaien van lisdodde- en pitrusvegetaties in het open watergedeelte vermindert dit ook broedlocaties kokmeeuwen, die ook een rol spelen in de eutrofiëring van het Vinnemeer.
  • Gerichte slibruiming ( locaties met historische verontreiniging door beekwater (doorsijpeling St-Odulphusbeek) en effluent KWZI Rondeweg.
  • Plaatsing damwand in St-Odulphusbeek om doorsijpeling nutriëntenrijk water tegen te gaan, in afwachting van een inrichtingsproject (reeds uitgevoerd)
  • In stand houden van voldoende grote oppervlaktes rietland en moeraszone
  • Vermijden overmaat bladval in de oeverzone door lokaal verwijderen boomopslag
  • Behoud voldoende hoog waterpeil meer.
  • Afkoppeling niet werkende KWZI Rondeweg door stad Zoutleeuw

 

Het project Dormaalbeekvallei  (zie integraal project) wil de trage wegen ontsluiten tussen De Beemden (Landen) en Het Vinne (Zoutleeuw). Het project combineert dit met maatregelen inzake klimaatadaptatie/ -mitigatie,  waterbeleving, erfgoed en geschiedenis. Het is de bedoeling dat er een perceel van  +/- 1ha langs de oever wordt aangekocht om in te schakelen voor  beekstructuurherstel & waterberging.

 

Voor informatie over de gebiedsgerichte werking, zie Kleine Gete.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_119 - VINNE.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.