Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Het water van de Winge in de bovenlopen is ook nog van slechte kwaliteit.

Voor het Vlaams waterlichaam van de Winge is het meeste van belang dat de opgedragen collectoren in middenloop (Holsbeek; collector Winge fase 2, 4 en 5 zuiveringsgebied Rotselaar) verder aangelegd worden. Het gaat hier over de aansluiting van een relevant grote huishoudelijke vuilvracht die nagenoeg rechtstreeks in de Winge of zijlopen terecht komt. De voorbije jaren is een eerste deel reeds aangelegd, en dit is al merkbaar in de meetresultaten van de waterkwaliteit en van het waterleven in het Vlaams waterlichaam van de Winge.

Het water van de Winge in de bovenlopen is ook nog van slechte kwaliteit. Uitvoering van diverse opgedragen rioleringsprojecten in Lubbeek en Sint-Joris-Winge is de eerste stap om de ecologische toestand van de Winge hier merkbaar te verbeteren. En dit zal ook voor het Vlaams waterlichaam van betekenis zijn.

Intensieve landbouw heeft ook een negatief effect op de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater. Buffermaatregelen tegen inspoelen van sediment, nutriënten en bestrijdingsmiddelen én het gericht uitvoeren van erosiebestrijdingsmaatregelen in de reliëfrijke brongebieden (Tielt-Winge, Lubbeek) zijn noodzakelijk.

In de brede vallei van de middenloop van de Winge (stroomopwaarts van E314) zijn heel wat overstromingsgevoelige en beschermde natuurwaarden gelegen in Habitatrichtlijngebied. Grote oppervlakten in de vallei zijn hier in natuurbeheer. Van zodra de zijlopen van de Winge minder nutriënten bevatten, is afstemmen van het ruimingsbeheer (inclusief aanwezigheid van de bever) van waterlopen op de gewenste natuurdoeltypes uit de instandhoudingsdoelstellingen noodzakelijk. Door het uitvoeren van maatregelen zoals het verondiepen van de grachten kan de drainerende werking ervan verminderd worden.

Voor de vallei van de Winge 1e categorie is er een grote uitdaging om de frequent voorkomende overstromingsproblematiek (Wingepark, Steenweg op Holsbeek) op te lossen. Hiertoe kunnen lokale beschermingsmaatregelen (dijken) op een kostenefficiënte manier wateroverlast sterk beperken. Ter hoogte van het Wingepark en stroomafwaarts wordt de afvoer van het water deels belemmerd. Diverse obstructies worden weggehaald en de oevers worden lokaal afgeschuind. Dit levert tegelijkertijd een betere ecologische structuur op. Daarnaast mag bijkomende verharding in overstromingsgevoelig gebied de druk op het watersysteem niet verder verhogen.

De structuur van de Winge is op vele plaatsen nog goed. Op de Winge 2e categorie is het mogelijk actief  afgesneden meanders opnieuw aan te sluiten. Op de Winge 1e categorie is het van belang dat de huidige oeverzone uitgebreid wordt tot een continue zone waar de impact van omliggend landgebruik beperkt is en de waterloop de kans krijgt zich verder op een natuurlijke manier te ontwikkelen. Ruimtelijk is dergelijke oeverzone van belang om een groenblauwe verbinding tussen Hagelandse vallei en Demervallei te realiseren.

Voor vismigratie is het prioritair aan te pakken knelpunt gelegen ter hoogte van de monding. Ophogen van het peil van de Demer in kader van Sigmaproject zou deze drempel opheffen. Op de tweede plaats kunnen de migratieknelpunten in Holsbeek op de Winge 1e en 2ecategorie worden aangepakt. 

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_116 - WINGE, L111_1041 - WINGE L1.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.