Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat trekt verder het Integraal Project Noord-Hagelandse Beken, dat het in de vorige planperiode opstartte met een doorlichting van Winge en Begijnenbeek.

Het bekkensecretariaat trekt verder het Integraal Project Noord-Hagelandse Beken, dat het in de vorige planperiode opstartte met een doorlichting van Winge en Begijnenbeek. Het integraal project realiseert, in overleg en met deelprojecten, het integraal waterbeleid voor het afstroomgebied van Winge, Begijnenbeek en Grote Motte. We streven naar de goede toestand van de waterlopen door inspanningen op het vlak van riolering, erosiebestrijding en structuurherstel. Tegelijk werken we aan een multifunctioneel blauwgroen netwerk in de vallei en treffen andere maatregelen van integraal waterbeleid in het volledig afstroomgebied. De scope van het integraal project omvat oa. riolering, erosie, structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie, biodiversiteit en het creëren van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterberging. Het integraal project begeleidt hierbij zowel de acties uit het actieprogramma (link actieprogramma) als (ondermeer) volgende specifieke aandachtspunten en deelacties:

Inzake WATERKWALITEIT

(1)  acties riolering, overstorten en afkoppeling om goede toestand te halen :overstorten, overstroming door verontreinigd water en lokale knelpunten  waterkwaliteit (bestrijdingsmiddelen, meststoffen ...) met  negatieve invloed op habitats SBZ gebied 'Valleien Winge/Motte met valleihellingen'.

Inzake WATERKWANTITEIT (droogte & wateroverlast, herstel hydrologisch systeem)

(2) instellen gunstige hydrologie voor herstel/ ontwikkelen/verbeteren van historische habitatsveen- & kwelgebieden ter hoogte van De Roost, het veengebied ten noord-westen van de dorpskern van Kortrijk-Dutsel en het kwelgebied tussen Geestmolenstraat en pastorie van St. Pieters-Rode.

(3) aanpak van de specifieke waterproblematiek in het Dunbergbroek door middel van onderzoek, overleg en gerichte maatregelen.

Inzake WATERBELEVING, PARTICIPATIE, EDUCATIE EN COMMUNICATIE

(4) Plaatsen van infoborden aan realisaties

(5) waterpreventieve maatregelen (subsidies stad Aarschot en prov Vl-Br- paticipatie burgers via eigen bijdrage)

Inzake ECOLOGIE, LANDSCHAP EN RUIMTE

(6) afstemmen /win-win's tussen acties  verschillende maatregelengroepen in het SBZ-gebied 'Valleien van de Winge en de Motte met valleihellingen'  (waaronder ook de beveractiviteit in de vallei van de Winge)

(7) organiseren van optimaal waterbeheer voor de bittervoorn, met oa. aandacht voor de vismigratie.

Het integraal project, getrokken door  bekkensecretariaat, creëert draagvlak voor integraal waterbeleid in het gebied. Participanten in het project zijn alle betrokken waterbeheerders (VMM, provincie Vlaams Brabant, Watering De Molenbeek), gemeentebesturen (Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek en Tielt-Winge (Winge), Bekkevoort en stad Diest (Begijnenbeek), stad Aarschot (Grote Motte), Vlaamse administraties (VMM, VLM, ANB, Dep. Landbouw en Visserij, Dep. omgeving), rioolbeheerders (Aquafin / Fluvius), middenveld (boerenbond, natuurpunt), Regionaal Landschap Noord-Hageland.  Voor acties Motte zie ook actielijst  Demer VI-VII en Integraal Project Demervallei

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.