Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

De waterkwaliteit van de Mangelbeek is (samen met de Munsterbeek als enige in het Demerbekken) goed sinds enkele jaren.

De waterkwaliteit van de Mangelbeek is (samen met de Munsterbeek als enige in het Demerbekken) goed sinds enkele jaren. Om deze goede kwaliteit te behouden zijn er nog enkele zinvolle rioleringsacties gepland: het opheffen van de regenbezinktank op RWZI Houthalen-centrum en aansluiten van relevante ontbrekende huishoudens. Daarnaast moet vermeden worden dat het opgepompt grondwater uit mijnverzakkingsgebied aangesloten wordt op het rioleringsstelsel om de overstortwerking en het verdunningsprobleem op RWZI Zolder te beperken.

Op de Laambeek ter hoogte van het industriegebied van Lummen-Houthalen-Zolder werden regelmatig calamiteiten vastgesteld. Een juiste aansluiting op DWA/RWA van de bedrijven en mogelijke aanpassing aan het rioleringsstelsel (verwijderen overstortmuur) kunnen deze calamiteiten grotendeels vermijden. Tot slot zal het verderzetten van de grondwatersanering thv dit industriegebied het arseengehalte in de Laambeek geleidelijk aan doen afnemen.

Wat betreft het waterleven is er een sterke vooruitgang merkbaar voor waterplanten en werd de norm zelfs gehaald. Voor macroinvertebraten is nog een verbetering nodig. Voor het visbestand zijn er geen recente afvissingen beschikbaar. Nieuwe afvissingen zijn gepland anno 2020. De Mangelbeek en Laambeek zijn momenteel vispasseerbaar tot opwaarts het Albertkanaal. Verder opwaarts kunnen in eerste instantie de knelpunten met een beperkt verval snel en eenvoudig worden opgelost.

De structuur van de Mangelbeek is, zowel voor het Vlaams als het lokaal waterlichaam verre van goed. Op Mangelbeek 1e cat zijn er nagenoeg geen mogelijkheden voor structuurherstel. Afwisseling in de bestaande bedding door middel van blokmaaien van de Mangelbeek 1e cat kan een minimum aan structuur creëren. Op de Mangelbeek 2e cat op- en afwaarts het Albertkanaal zijn er wel mogelijkheden (en ruimte) voor structuurherstel door middel van minder intensief te maaien of door de Winterbeek opnieuw watervoerend te maken. Daarnaast is er een hydrologische studie lopende in kader van het landinrichtingsproject Mijn Mangelbeek. Deze studie gaat na waar en in hoeverre grondwater in mijnverzakkingsgebieden minder intens kan worden opgepompt om de grondwaterstanden in delen van de (sterk verdroogde) Mangelbeekvallei te verondiepen.

De Laambeek meandert meer dan de Mangelbeek. Bijkomende hermeandering is minder aan de orde. Het extensiveren van de beekruimeingen kan hier een ecologische meerwaarde creëren.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_110 - MANGELBEEK, L107_836 - LAAMBEEK, L111_1081 - MANGELBEEK L1.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.