Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Zoals in de vorige planperiode trekt het bekkensecretariaat verder mee het Integraal Project 'De Wijers'.

Zoals in de vorige planperiode trekt het bekkensecretariaat verder mee het Integraal Project 'De Wijers'. Het doet dat in nauwe samenwerking met de Stuurgroep van de Wijers en organiseert, samen met Dep. Omgeving, de VLM en provincie Limburg het Waterplatform van de Wijers. Ook met de recent opgestarte landinrichtingsprojecten van de Wijers en het Masterplan Stiemervallei Genk wordt intens samengewerkt.  Voor de Mangelbeek maakt het bekkensecretariaat een doorlichting en start het  een specifiek integraal project op.

Het integraal project realiseert, in overleg en met deelprojecten, het integraal waterbeleid voor dit gebied van vijvers en afstroomgebieden naar de Demer. We streven naar de goede toestand van de waterlopen door inspanningen op het vlak van riolering, erosiebestrijding en structuurherstel. Tegelijk werken we aan een multifunctioneel blauwgroen netwerk in de vallei en treffen andere maatregelen van integraal waterbeleid in het volledig afstroomgebied.. De scope van het integraal project omvat oa. riolering, erosie, structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie,  biodiversiteit en het creëren van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterberging. Het integraal project begeleidt hierbij zowel de acties uit het actieprogramma (link actieprogramma) als (ondermeer) volgende specifieke aandachtspunten en deelacties:

Inzake WATERKWALITEIT

(1) aanduiden en uitvoeren van de nodige acties inzake riolering, overstorten en afkoppeling om de goede toestand te bereiken in de waterlichamen

(2) onderzoek inlaat eutroof water in Lange Waters uit bufferbekken Berenbroekstraat/ overstortproblematiek kruising  Peerdsdiefweier-De Mierlik) &  waterkwaliteitsverbetering Lange Waters (Bokrijk)

(3) overleg over foute aansluitingen industrieel afvalwater &  rioleringssituatie industriezone  Lummen--Zolder (Laambeek)

(4) onderzoek extra voorzuiveringing  nitraat/fosfaat op locaties om de vijvers in cascade op te laten (Hengelhoef, VNR Wijvenheide) & aanleg voorzuivering Balewijers

(5) onderzoek verbetering overstortkwaliteit Roosterbeek stroomopwaarts RWZ Houthalen

(6) onderzoek (vrijwillige) stop bemesting graslanden langs oplaatgracht van vijvers met waterrijke habitats

(7) Aanpak vervuilingspunten op  Slangebeek, oude oploop Ballewijers en Welleke (als aftakking Roosterbeek)

(8) onderzoek saneren overstort(en) aan Katschotseweg op Roosterbeek, Stiemerbeek en Heyweyerbeek

(9) acties inzake de regenbezinkingstank op het RWZI Houthalen Zuid

Inzake WATERKWANTITEIT (droogte & wateroverlast, herstel hydrologisch systeem)

(10) Hydrologisch herstel ikv masterplan signaalgebied campus Diepenbeek en Stiemervallei Genk

(11) landinrichtingsplan Mijn Mangelbeek

(12)  uitwerken en uitvoeren acties, volgend uit droogtestudie  provincie Limburg en uit de watermapping (OSA KU Leuven in opdracht van dep. Omgeving)

(13) Afspreken dempen ontwateringsgrachten & (bijsturing) vernatting/waterbeheer aan het Schietveld (op basis ecohydrologische studie)

(14) Ecohydrologisch onderzoeken vallei Roosterbeek en Mangelbeekvallei

(15) Onderzoek wenselijkheid opstuwen Kapelbeek thv Craenevenne vijvers (natuurinrichting Vijvercomplex Bokrijk-Kiewit)

(16)  Onderzoek huidige afleiding oppervlaktewater van vallei Huttebeek naar Roosterbeek

(17) Onderzoek hydrologie Zusterkloosterbeek en Schrijnbroekbeek (ifv natuurinrichtingsproject Vijvercomplex Bokrijk-Kiewit): grond- en oppervlakterwaterpeilen in vallei en waterkwaliteit  grond- & oppervlaktewater

(18) Onderzoek bovengronds herleggen Zusterkloosterbeek en  verbetering waterkwaliteit

(19) Afspraken opheffen opstoppingen afvoergrachten in Vossengracht-Oude Laambeek

(20) Oplossingen in het kader van de  mijnverzakkingsproblematiek (pompen en hergebruik mijnverzakkingswater), oa aan de Mangelbeek en de Laambeek.

Inzake WATERBELEVING, PARTICIPATIE, EDUCATIE EN COMMUNICATIE

(21) landinrichtingsproject  'Wijers Beleven' met de inrichting van alle 8 onthaalpunten van De Wijers

Inzake ECOLOGIE, LANDSCHAP EN RUIMTE

(22) landinrichtingsplannen ikv Landinrichtingprojecten  'De Wijers':  Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven, 'Curange les bains'  (Demer Kuringen/Hasselt), ), Multifuntioneel Landschap Roosterbeek, Caetswijers-Broekbosvijvers.

(23) natuurinrichting Vijvercomplex Bokrijk-Kiewit  (zusterkloosterbeek / schrijnebroekbeek)

(24) natuurinrichting 'De Maten'(herstel waterkwaliteit/-huishouding, verbeteren watertoevoer (ecohydrologische studie & studie Genk)

(25) interreg project Green Win (onderzoek naar energie-efficiëntie mijnpompen Mangelbeekvallei)

(26) Afspraken landbouwconcessies op grond militaire overheid

(27) Herstel vijversysteem door stuwen en herstel oplaten, aflaten en overlopen vijvers (natuurinrichting Vijvercomplex Bokrijk-Kiewit)

(28) Wegwerken vismigratieknelpunten Laambeek in (SBZ BE2200031)

(29) Bestrijding invasieve exoten 

Het bekkensecretariaat, creëert via het Integraal Project, samen met de Stuurgroep van de Wijers (getrokken door de provincie Limburg) en samen met departement omgeving (organisatie Waterplatform voor de Wijers draagvlak voor integraal waterbeleid in het gebied. Een aantal concrete deelprojecten worden uitgevoerd via Landinrichting De Wijers. Participanten in het project zijn alle betrokken waterbeheerders (VMM, provincie Limburg, Wateringen), gemeente- en stadsbesturen (Hasselt, Genk, Zonhoven, Houthalen-Hechteren,Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen),  Vlaamse administraties (VMM, VLM, ANB, Dep. Landbouw en Visserij, Dep. omgeving), rioolbeheerders (Aquafin en Fluvius), het middenveld (boerenbond, natuurpunt, limburgs landschap, landelijk Vlaanderen) en de Regionale Landschappen  'Lage Kempen' en 'Kempen en Maasland', toerisme Limburg en domein Bokrijk.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.