Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat trekt verder het Integraal Project van de Drie Beken, dat het in 2009 op vraag van het bekkenbestuur opstartte.

Het bekkensecretariaat trekt verder het Integraal Project van de Drie Beken, dat het in 2009 op vraag van het bekkenbestuur opstartte. Het integraal project omvat vijf werkvelden:  

  • Sanering en milderende maatregelen Winterbeek & vallei
  • Monitoring chlorideconcentratie
  • Waterzuiveringsinfrastructuur
  • Herinrichting Middelbeek – Kleine Beek
  • Ecologische monitoring

Sinds 2017, toen het saneringsproject van de Winterbeek werd opgestart, bevindt het project zich grotendeels in uitvoeringsfase. De saneringswerken, uitgevoerd door VMM en OVAM, worden afgerond in 2021. De werkvelden 'monitoring chlorideconcentratie' en 'waterzuiveringsinfrastructuur blijven ook na de uitvoering van de werken van belang. De 'ecologische monitoring' werd opgedragen aan 'natuurpunt studie' en wordt de komende jaren verder gezet.  De herinrichting van Middelbeek en Kleine Beek gebeurt in het kader van het natuurbeheer in het Vlaams Natuurreservaat 'De Drie Beken'.

Het integraal project realiseert, in overleg en met deelprojecten, het integraal waterbeleid voor het afstroomgebied van Hulpe-Zwart Water (andere naam: Winterbeek of  Grote Beek), waarbij we streven naarde goede toestand van de waterloop door inspanningen voor riolering, sanering van de waterloop en structuurherstel. Tegelijk werken we aan een multifunctioneel blauwgroen netwerk in de vallei en met andere maatregelen van integraal waterbeleid in het volledige afstroomgebied van de waterloop. De scope van het integraal project omvat oa. riolering, beeksanering, structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie,  biodiversiteit en het creëren van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterberging.

Het is de bedoeling om in de komende planperiode het integraal project, volgens de structuur van de vijf werkvelden, verder te zetten.

Inzake WATERKWALITEIT

(1) aanduiden en uitvoeren van de nodige acties inzake riolering, overstorten en afkoppeling om de goede toestand te bereiken in de waterlichamen

Inzake WATERKWANTITEIT (droogte en wateroverlast, herstel hydrologisch systeem)

(2) Het waar mogelijk in open bedding brengen van waterlopen (structuurherstel, droogte, wateroverlast)

(3) Creëren hoger waterpeil voor middelbeek en zijlopen (verdroging veenpakket). 

 

Het integraal project, getrokken door het bekkensecretariaat, creëert draagvlak voor integraal waterbeleid in het gebied. In dit integraal project participeren alle betrokken waterbeheerders (VMM, provincie Vlaams Brabant, Watering  De 8 Beken), gemeentebesturen (stad Diest,stad Scherpenheuvel-Zichem, Beringen, Tessenderlo),  Vlaamse administraties (VMM, ANB, Dep. Landbouw en Visserij, Dep. omgeving) en de rioolbeheerders (Aquafin en Fluvius).

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.