Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

gebiedsgerichte werking

Het bekkensecretariaat trekt het Integraal Project 'Demer Limburg' dat het vorige planperiode opstartte met een doorlichting van Munsterbeek & Demer I.

Het bekkensecretariaat trekt het Integraal Project 'Demer Limburg' dat het vorige planperiode opstartte met een doorlichting van Munsterbeek & Demer I. Het integraal project realiseert, in overleg en met deelprojecten, het integraal waterbeleid voor het afstroomgebied van Munsterbeek, Demer I en Demer II. We streven naar de goede toestand van de waterlopen door inspanningen op het vlak van riolering, erosiebestrijding en structuurherstel. Tegelijk werken we aan een multifunctioneel blauwgroen netwerk in de vallei en treffen andere maatregelen van integraal waterbeleid in het volledig afstroomgebied. De scope van het integraal project omvat oa. riolering, erosie, structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie,  biodiversiteit en het creëren van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterberging. Het integraal project begeleidt hierbij zowel de acties uit het actieprogramma (link actieprogramma) als (ondermeer) volgende specifieke aandachtspunten en deelprojecten:

Inzake WATERKWALITEIT

(1) aanduiden & uitvoeren van de nodige acties inzake riolering, overstorten & afkoppeling om de goede toestand te bereiken in waterlichamen Munsterbeek, Demer I en Demer II

(2) uitwerken & uitvoeren acties, volgend uit ecohydrologisch onderzoek  SBZ  Jekervallei/ bovenloop Demervallei en uit ecohydrologisch onderzoek  Munsterbos & Krombeekvallei en in gebied 'De Kuil'

(3) oplossen overstromingsproblematiek vervuild water Demer, Kaatsbeek, Molenbeek, Laak & afwateringsgrachten Groot Meers (industrie Tongeren Oost)

(4) verbetering waterkwaliteit Zutendaalbeek/Broekerbeek, Bezoensbeek, Munsterbeek/Hoefaertloop door rioleringsprojecten en beperken overstortwerking: overleg met VMM, gemeentes en rioolbeheerders 

Inzake WATERKWANTITEIT (droogte & wateroverlast, herstel hydrologisch systeem)

(5) uitwerken en uitvoeren acties, volgend uit droogtestudie provincie Limburg

Inzake WATERBELEVING, PARTICIPATIE, EDUCATIE EN COMMUNICATIE

(6) Inrichting vistrap parkje waterstraat in Bilzen met aandacht voor waterbeleving bewoners

(7) Samenwerking met het Nationaal Park Hoge Kempen.

Inzake ECOLOGIE, LANDSCHAP EN RUIMTE

(8) uitdoofbeleid & actief aankoopbeleid weekendverblijven in beekvalleien met verdrogingsproblematiek (venige bronhoofden)

(9) investeren in valleibeheer en afspraken met grondgebruikers ivm milderende maatregelen (op vrijwillige basis) in de vallei van de Munsterbeek en zijlopen ( 'De Hoefaert', Krombeekvallei, Wilderbeek, Groenendaal, Elsterbeemden, Heiken, Munsterbos

 (10) Afspraken met openbare bestuur & private eigenaren/gebruikers over herstel laagveenlandschap met soortenrijke graslanden in Bezoensbeek- & Munsterbeekvallei (aandacht voor landbouwgebruik als bemesting en weekendverblijven)

Het integraal project, getrokken door het bekkensecretariaat, creëert draagvlak voor integraal waterbeleid in het gebied. Participanten in het project zijn alle betrokken waterbeheerders (VMM, provincie Limburg, Watering Het Vereveld), gemeentebesturen (Riemst, Hoeselt, Bilzen, Diepenbeek, Hasselt, Genk,  Vlaamse administraties (VMM, VLM, ANB, Dep. Landbouw en Visserij, Dep. omgeving), rioolbeheerders (Aquafin en Fluvius) en middenveld (Boerenbond, Natuurpunt, Limburgs Landschap, Limburgse Milieukoepel). Het is de bedoeling om de watergebonden acties in dit gebied ook mee te integreren in de werking van het Nationaal Park Hoge Kempen. 

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren bundelt de komende jaren  mee de krachten bij het trekken van dit integraal project om gecombineerd groen-blauwe netwerken te realiseren, oa. in het kader van de werking van het Nationaal Park.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.