Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Mandel II

Mandel II is het afwaartse deel van het stroomgebied van  de Mandel vanaf de monding van de Devebeek tot aan de monding in de Leie.

Mandel II is het afwaartse deel van het stroomgebied van de Mandel vanaf de monding van de Devebeek tot aan de monding in de Leie.

In het afwaartse traject van de Mandel, afwaarts de monding van de Devebeek, verandert de fysico-chemische waterkwaliteit nauwelijks. De slechte waarden van de bovenstroomse Mandel worden doorgetrokken tot aan de monding in de Leie. Er zijn overschrijdingen voor geleidbaarheid, fosfor en orthofosfaat. Vermits er geen sprake is van een verbetering door zelfreinigend vermogen of verdunning, wijst dit er op dat er ook aan de benedenloop nog werk aan de winkel is.

Hier is het verder saneren van huishoudelijk afvalwater nodig met een rioleringsgraad van 67,2 % en een zuiveringsgraad van 63,6 %.
Verscheidene bedrijven lozen hun afvalwater in de Mandel. Langsheen de Mandel is er veel landbouw, waar nutriënten door afspoeling in het oppervlaktewater belanden. Het aanleggen van bufferstroken kan de instroom beperken.

Voor chemisch zuurstofverbruik hebben bedrijven en diensten het grootste aandeel in de druk (58 %), gevolgd door huishoudens (42 %). De stikstofdruk is grotendeels afkomstig van de landbouw (59 %) en huishoudens (19 %). Ook voor fosfor zijn huishoudens een belangrijke druk (50 %). Landbouw in iets mindere mate met 33 %.

De structuurkwaliteit in dit afstroomgebied is matig. De afwaartse Mandel loopt door graslanden, heeft natuurwaarde en potentieel om een goede waterloop te worden. Her en der kunnen de oevers meer ecologisch ingericht worden. Om het biologisch leven in dit traject met een behoorlijke structuurkwaliteit te krijgen moet vooral de fysico-chemische waterkwaliteit sterk verbeteren. In het stroomgebied van de Mandel kunnen door middel van gerichte projecten, zoals enkele grote lozingspunten saneren, grote stappen vooruit gezet worden op vlak van waterkwaliteit, en zo de achterstand ten opzichte van het Leiebekken en Vlaanderen weg te werken.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_52 - MANDEL II.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.