Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Toeristische Leie

De cluster van de Toeristische Leie omvat naast de Toeristische Leie zelf en de Kattebeek, die in de aandachtsgebieden zijn opgenomen, voornamelijk de Duivebeek en de Watering der Assels.

De cluster van de Toeristische Leie omvat naast de Toeristische Leie zelf en de Kattebeek, die in de aandachtsgebieden zijn opgenomen, voornamelijk de Duivebeek en de Watering der Assels.

Leiebekken - RosdambeekDe Duivebeek en Rosdambeek, een zijloop van de Duivebeek, hebben hun bron in respectievelijk De Pinte en Sint-Martens-Latem. Ze stromen samen nabij de Kortrijksesteenweg aan het Parkbos. Vervolgens mondt de Duivebeek uit in de Leie in Sint-Denijs-Westrem.

De fysico-chemische waterkwaliteit van de Duivebeek is al behoorlijk goed. Veel parameters die elders in het bekken knelpunten vormen, zoals Kjeldahlstikstof, chemisch zuurstofverbruik, stikstof en nitraat, scoren goed tot zelfs zeer goed. Enkel de parameter fosfor scoort ontoereikend tot slecht, en opvallend is dat de parameter zuurstof altijd een slechte beoordeling heeft.

De biologische waterkwaliteit is nog niet goed. Er komen vissen en macro-invertebraten voor, maar niet de soorten die wijzen op en leiden tot een goede watertoestand. Dit kan toe te schrijven zijn aan de lage zuurstofwaarden in de waterloop. De zuurstofwaarden omhoog krijgen door stroming te creëren, vooral in het zomerhalfjaar, is nodig om stappen vooruit te zetten.

Leiebekken - Rosdambeek WesterplasDe structuurkwaliteit is ontoereikend, waarbij vooral de bedding beter kan ingericht worden. De oevers zijn wel reeds goed ingericht.

In het stroomgebied van de Duivebeek kwamen regelmatig overstromingen voor. Wanneer het waterpeil in de Leie te hoog stond, kon de Duivebeek niet meer afwateren en was er zelfs opstuwing in de omgekeerde richting, van de Leie in de Rosdambeek. De in 2017 gebouwde afsluitconstructie aan de monding in de Leie zorgt dat Leiewater niet meer kan binnendringen en verminderde de overstromingskans. Een pompgemaal voert het water af als de constructie gesloten is.

De Watering der Assels ligt tussen de Ringvaart en twee armen van de Leie net ten zuidoosten van Drongen. Dwars door de watering loopt een oude arm van de Leie met aan oostzijde meersen met soortenrijke graslanden en aan de westzijde de wijk Drie Leien. Het afvalwater van de wijk werd gesaneerd zodat het niet meer in de waardevolle meersen terechtkomt.

Met een rioleringsgraad van 84,2 % en een zuiveringsgraad van 77,4 % dienen nog een kleine 5.000 inwoners via collectieve aansluitingen gesaneerd te worden. Onder andere het aansluiten van Sint-Martens-Leerne en Bachte-Maria-Leerne moet uitgevoerd worden.

De ruilverkaveling Schelde-Leie situeert zich op delen van het grondgebied van de gemeenten Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem en de steden Gent en Deinze. De belangrijkste doelstelling van het project is een verbetering van de agrarische structuur via het ruilen en herverkavelen van landbouwgronden. Door de uitbouw van het Parkbos Gent, de realisatie van het stadsbos Deinze en de uitbreiding van de Hospicebossen zal de gronddruk in de regio verhogen. De ruilverkaveling wil in deze context een flankerend beleid bieden. Een concreet project behelst de aanleg van een bufferbekken voor de Duivebeek.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_242 - DUIVEBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.