Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Devebeek

De Devebeek is de grootste zijwaterloop van de Mandel. Het ontspringt ter hoogte van Pittem, stroomt door Meulebeke en mondt in de Mandel uit tussen Ingelmunster en Oostrozebeke.

De Devebeek is de grootste zijwaterloop van de Mandel. Het ontspringt ter hoogte van Pittem, stroomt door Meulebeke en mondt in de Mandel uit tussen Ingelmunster en Oostrozebeke.

De bovenloop van de Devebeek is één van de weinige waterlopen in het Leiebekken die het statuut natuurlijk heeft. De waterloop meandert, heeft schuine oevers en is ecologisch ingericht. De structuurkwaliteit is matig.

De biologische waterkwaliteit van de Devebeek is echter slecht. Er komen zeer weinig vissen en macro-invertebraten voor. Ook de fysico-chemische waterkwaliteit is slecht. De fosforpieken zijn zeer hoog en liggen sterk boven de norm. Daarnaast is er voor de geleidbaarheid, de zuurstofwaarden en het chemisch zuurstofverbruik veel ruimte voor verbetering.
De twee MAP-meetpunten scoren slecht voor fosfor. De hoogste fosforwaarden in het Leiebekken werden op de Zwartegatbeek, een bovenloopje van de Devebeek, in een droge periode gemeten. Voor de andere parameters waren daar eveneens zeer grote overschrijdingen. Het effluent van RWZI Pittem heeft er een sterk verdunnend effect, maar afwaarts stijgen de fosforwaarden opnieuw. Het generieke beleid met optimale bemesting, vermijden van afspoelen van erfsappen en handhaving bij incidenten moet tot een verbetering leiden.

Ook in deze regio met intensieve landbouw worden veel pesticidenoverschrijdingen vastgesteld. Er zijn vaak overschrijdingen van onder andere flufenacet, methiocarb, diflufenican en carbenzadim. Sensibilisering en opvolging van de landbouwers blijft nodig om de overschrijdingen tegen te gaan.

De druk voor stikstof is het grootst vanuit de landbouw (75 %). Voor fosfor zorgen de huishoudens voor de grootste druk (51 %), gevolgd door landbouw (36 %). Voor chemisch zuurstofverbruik hebben huishoudens eveneens het grootste aandeel (76 %).

Het verder aanleggen van een gescheiden riolering is hier een must. Met een rioleringsgraad van 72,6 % en een zuiveringsgraad van 64,5 % lozen nog enkele duizenden inwoners hun afvalwater in het oppervlaktewater. Er dienen een honderdtal IBA 's geplaatst te worden.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_44 - DEVEBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.