Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Leie II

De cluster van Leie II omvat naast de Leie zelf, die in de aandachtsgebieden is opgenomen, enkele kleinere waterlopen zoals de Hazebeek, Paddebeek, Vaarnewijkbeek, Beverenbeek en Waalshoekbeek.

Veel woningen in de cluster van Leie II zijn reeds aangesloten op de riolering. De rioleringsgraad (90,0 %) en zuiveringsgraad (87,6 %) liggen boven het gemiddelde. Het aantal woningen die een IBA moeten plaatsen is relatief beperkt.

Leiebekken - HazebeekDe Hazebeek loopt door Hulste en mondt uit in de Leie nadat het de Leiemeander in Bavikhove doorkruist. De Hazebeek is volledig afgesloten van de waardevolle meander omdat de waterkwaliteit te slecht was. Tot op heden is dit nog steeds het geval met een slechte beoordeling voor veel parameters. Er worden zeer hoge waarden voor geleidbaarheid en fosfor geregistreerd. De zuurstofwaarden zijn laag. Door industriële lozingen en nog te rioleren woningen opwaarts Hulste staat de waterloop onder zware druk. Het aantal overschrijdingen van gevaarlijke stoffen is gelukkig gedaald. Om de meander te kunnen voorzien van water moet de waterkwaliteit zeer veel verbeteren.

Ook de Paddebeek stroomt langs de meander in Bavikhove ten zuiden van Olsene. De fysico-chemische waterkwaliteit is slecht met te hoge waarden voor fosfor en te lage waarden voor zuurstof. Enkele tientallen woningen zijn nog niet aangesloten op de riolering en lozen hun afvalwater in de Paddebeek. Er zijn twee lozingspunten van de Treurnietstraat en Korenstraat die afvalwater naar VEN-gebied lozen. Het saneren van huishoudelijke verontreiniging is in deze regio noodzakelijk.

De Waalshoekbeek stroomt ten noorden van Deerlijk noordoostwaarts richting Waregem. De fysico-chemische waterkwaliteit is slecht. Net zoals in veel waterlopen in het Leiebekken zijn de parameters fosfor en geleidbaarheid de grootste knelpuntparameters. Industriële lozingen in het meest afwaartse deel van de Waalshoekbeek vlakbij de oude Leiemeander verslechteren de waterkwaliteit van de waterloop.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_91 - PLAATSBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.