Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Despierrebeek

De Despierrebeek ontspringt ten zuiden van Nieuwkerke in Heuvelland en stroomt enkele kilometers op Vlaams grondgebied in zeer landelijk gebied waarna het in de Warnavebeek uitmondt en richting Frankrijk stroomt. Een zijwaterloop komend van graslanden aan de Franse grens is de Diestelbeek.

Leiebekken - DespierrebeekDe biologische waterkwaliteit van Despierrebeek is slecht door weinig fytobenthos. Vissen scoort ontoereikend en macro-invertebraten komen wel al in groten getale voor.

De fysico-chemische waterkwaliteit is slecht. De knelpuntparameters op deze waterloop zijn fosfor en zuurstof. Daarnaast kennen het chemisch zuurstofverbruik en Kjeldahlstikstof vrij hoge waarden, wat wijst op huishoudelijke vervuiling.

De druk in dit afstroomgebied voor chemisch zuurstofverbruik is volledig afkomstig van huishoudens. De fosfordruk is grotendeels afkomstig van de landbouw en in mindere mate van de huishoudens. Ook de stikstofdruk is bijna volledig afkomstig van de landbouw.

Leiebekken - Despierrebeek 2De structuurkwaliteit van de Warnavebeek is slecht. De waterloop is rechtgetrokken en kent weinig natuurwaarde. De oevers en bedding dienen ecologisch ingericht te worden. De structuurkwaliteit van de Diestelbeek en de Despierrebeek is al vrij goed met oeverzones, flauwere taluds en vegetatie in en langs de waterloop. Enkele trajecten zijn ingekokerd. Deze trajecten opnieuw open leggen komt de biologische kwaliteit, de structuurkwaliteit en waterbuffering ten goede.

Slechts iets meer dan de helft van de woningen hun afvalwater wordt geloosd op riolering en wordt gezuiverd. De rioleringsgraad en zuiveringsgraad in dit landelijk gebied zijn zeer laag (55,2 % en 54,6 %). Er dienen nog heel wat IBA's geplaatst te worden.

In het afstroomgebied komen vaak niet-kritieke overstromingen voor doordat het water snel van de heuvelrug afstroomt en de waterlopen in de vallei enkele scherpe bochten maken waar het water opgestuwd wordt.  De bovenlopen in het afstroomgebied zijn erosiegevoelig. In deze regio rijk aan landbouw is de vraag naar water in droge perioden aanzienlijk. Het water dient zo veel mogelijk ter plaatse gehouden te worden en waar mogelijk kunnen multifunctionele waterputten aangelegd worden.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L111_1104 - DESPIERREBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.