Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Leie I

De cluster van Leie I omvat naast de Leie zelf, die in de aandachtsgebieden is opgenomen, de Geluwebeek, de Palingbeek, de Markebeek, de Neerbeek en de Grote Wallebeek. Deze cluster is divers met landelijke zijwaterlopen, intensieve landbouw, verspreide dorpskernen en een verstedelijkt lint nabij de Leie.

De cluster van Leie I omvat naast de Leie zelf, die in de aandachtsgebieden is opgenomen, de Geluwebeek, de Palingbeek, de Markebeek, de Neerbeek en de Grote Wallebeek. Deze cluster is divers met landelijke zijwaterlopen, intensieve landbouw, verspreide dorpskernen en een verstedelijkt lint nabij de Leie.

De rioleringsgraad en zuiveringsgraad in deze cluster bedragen respectievelijk 92,4 % en 87,8 %. Dit zijn goede percentages voor het Leiebekken en op Vlaams niveau. Ondanks de hoge rioleringsgraad is optimalisatie van het rioleringsstelsel mogelijk.

Leiebekken - PalingbeekDe Palingbeek heeft een goede hydromorfologie. De waterloop meandert in het afwaartse deel tussen voornamelijk graslanden. De waterloop is ecologisch ingericht en heeft een groot natuurlijk potentieel. Stroomopwaarts nabij de E17 en de LAR zijn er nog te veel inkokeringen. Een verdere opwaardering van het opwaartse deel  met flauwe oevers en oeverbeplanting, zoals recent gebeurd op de Rekkembeek, biedt een meerwaarde aan het stroomgebied. Ook leidt dit tot een groter zelfzuiverend vermogen van de beek, want helaas is de fysico-chemische waterkwaliteit een stuk minder goed. Opwaarts en aan de E17 is er veel huishoudelijke en industriële vervuiling vanuit onder andere de wijk L'Echauffourée, de Pourgatoire en de industriezone LAR (Lauwe-Aalbeke-Rekkem). Ondanks de goede hydromorfologie komen hierdoor nauwelijks vissen en macro-invertebraten voor. Verdere sanering van deze regio is een must om de waterkwaliteit sterk te verbeteren. De overschrijdingen voor Kjeldahlstikstof, chemisch zuurstofverbruik, stikstof, fosfor en zuurstof wijzen op deze grote druk.
Afwaarts de LAR ter hoogte van de Dronckaertstraat beschermt een bufferbekken Rekkem tegen wateroverlast.

Ook op de Neerbeek scoort de fysico-chemische en biologische waterkwaliteit niet goed. Er komt nauwelijks biologisch leven in de waterloop voor. Er zijn overschrijdingen voor fosfor en zuurstof. De waterloop kende de afgelopen twintig jaar een zeer sterke verbetering voor onder andere chemisch zuurstofverbruik, Kjeldahlstikstof en fosfor, wat er op wijst dat huishoudelijke verontreiniging aangepakt is en er inspanningen van de landbouw zijn. De zuurstofwaarden blijven laag. De wijk aan de Zonnekestraat in Kortrijk saneren zal eveneens een positieve impact hebben. Verder moet gecontroleerd worden of de bedrijven in de buurt van de luchthaven juist aangesloten zijn op de gescheiden riolering. De structuurkwaliteit van de Neerbeek is matig. Een ruiming van het vervuild slib na jarenlange zware vervuiling is aan te raden voor het biologisch leven. Verder natuurlijk herstel van de waterloop zal de komende jaren moeten leiden tot een toename in fauna en flora. De Neerbeek is in het centrum van Wevelgem volledig ingekokerd. Het her en der proberen openleggen van de waterloop vergroot de belevingswaarde en het zelfzuiverend vermogen.

Leiebekken - monding GeluwebeekDe Geluwebeek ontspringt nabij het Polygoonbos in Beselare in landbouwgebied. De MAP-meetpunten scoren voor stikstof slecht. In dit opwaartse gebied dienen nog heel wat IBA's geplaatst te worden. Vervolgens stroomt de Geluwebeek door de kernen van Geluwe en Menen, waar de beek en zijwaterlopen over lange trajecten overwelfd zijn en de hydromorfolgie minder goed wordt. In de Geluwebeek komen momenteel weinig vissen en macro-invertebraten voor. De fysico-chemische waterkwaliteit is na een duidelijke verbetering nog slecht door een slechte beoordeling voor parameter fosfor. De parameters die wijzen op huishoudelijke drukken, zoals chemisch zuurstofverbruik en Kjeldahlstikstof, zijn gedaald de afgelopen jaren.
In het verleden kwam in Geluwe ondanks de aanwezige bufferbekkens kritieke wateroverlast voor. De bestaande buffer wordt geoptimaliseerd en uitgebreid om in de toekomst het overstromingsrisico verder te verminderen. Een bijkomend bufferbekken wordt gerealiseerd in Geluwe.

De Markebeek en Grote Wallebeek ontspringen beide ten zuiden van de E17 en stromen noordwaarts richting Kortrijk naar de Leie. De RWZI Aalbeke-centrum is sinds 2017 in werking. Het zuiveren van het afvalwater van de kern zorgde voor een grote verbetering op de Markebeek voor chemisch zuurstofverbruik, Kjeldahlstikstof en de overige parameters. Stroomopwaarts in de oksel van het klaverblad in Aalbeke zal een wijk gesaneerd worden. Om de vissen nog tot hier te krijgen dient een drempeltje met een verval van slechts 10 cm en enkele kleine opstuwingen opgelost te worden door steenbestorting. Zo kunnen tragere vissoorten ook migreren richting Marke, waar poelen en overstroombare delen een geschikt ecosysteem voor vissen zijn. Tevens is dit een mogelijke paaiplaats.
Op de Grote Wallebeek wordt door stad Kortrijk en Agentschap Wegen en Verkeer een bufferbekken aangelegd in het ei van Kortrijk met een persleiding naar het bufferbekken en een bypass naar de Klakkaertsbeek.
Langs de ring rond Kortrijk moet verder werk gemaakt worden van de uitbouw van het gescheiden stelsel van de Leie tot aan de E17.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L111_1003 - GELUWEBEEK, L107_105 - PALINGBEEK, L107_104 - NEERBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.