Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Leie III

De cluster van Leie III omvat naast de Leie zelf, die in de aandachtsgebieden is opgenomen, de Aalbeek, Zoubeek, Olsenbeek en Tichelbeek.

De cluster van Leie III omvat naast de Leie zelf, die in de aandachtsgebieden is opgenomen, de Aalbeek, Zoubeek, Olsenbeek en Tichelbeek.

De rioleringsgraad (70,9 %) en zuiveringsgraad (68,7 %) zijn laag in de cluster van Leie III. In veel straten met lintbebouwing of met verspreide bebouwing moet nog riolering aangelegd worden.

De Aalbeek is een kleine waterloop die ten noorden van Oeselgem loopt en in een oude Leiemeander uitmondt. De kern van Oeselgem is gesaneerd, maar huishoudens in enkele zijstraten zoals de Vaerestraat en de Volderstraat lozen hun huishoudelijk afvalwater in de Aalbeek. De kwaliteit van de Aalbeek en meander staan onder druk door huishoudens.

Leiebekken - ZaubeekDe Zoubeek heeft mooie bovenlopen nabij Wortegem en op de flank van de Nokereberg. Stoomafwaarts vanaf de E17 wordt de Zoubeek al snel minder idyllisch. De Zoubeek stroomt door het industrieterrein en tussen de centra van Zulte en Olsene waarna het via een oude Leiemeander afwatert naar de Leie.
Net voor de monding in de Leie is de RWZI van Olsene gelegen die het effluent in de Zoubeek loost. De sanering van Nokere en de RWZI Nokere is gepland.
Stroomopwaarts de E17 is de waterkwaliteit behoorlijk met waarden die wijzen op diffuse verontreiniging en verspreide huishoudelijke lozingen van afvalwater. In het afwaartse deel neemt de industriële vervuiling de bovenhand en verslechtert de waterkwaliteit. Aan de monding is de geleidbaarheid hoog in de zomer en heeft het een slechte beoordeling. Fosfor scoort eveneens slecht, maar de waarden liggen al vrij laag ten opzichte van de andere waterlopen in het Leiebekken. Veel andere parameters, zoals stikstof, zuurstof en chemisch zuurstofverbruik, zijn ontoereikend. Bijna alle parameters zijn de afgelopen decennia verbeterd, maar de geleidbaarheid maakte de omgekeerde beweging en verslechtert. Net afwaarts de industriezone wordt de slechtste waterkwaliteit vastgesteld. Ter hoogte van de Karreweg werd meermaals geurhinder en vervuiling opgemerkt.
Leiebekken - TichelbeekZowel de structuurkwaliteit als de biologische waterkwaliteit laat te wensen over. Er komen nauwelijks waterplanten en macro-invertebraten voor. Een ecologische inrichting van de waterloop in het afwaartse deel en een verbetering van de fysico-chemischewaterkwaliteit is noodzakelijk om meer biologisch leven in de Zoubeek te krijgen.

De Olsenbeek loopt tussen Machelen en Olsene naar de Leie. Aan de Groeneweg en Bauterstraat lozen zo'n 120 inwoners afvalwater in de Olsenbeek. Het saneren van deze cluster zal een positieve impact op de waterloop hebben.

De Tichelbeek mondt net opwaarts de splitsting tussen het Afleidingskanaal en de Toeristische Leie uit in de Leie op de grens tussen Deinze en Zulte. Het aanleggen van een gescheiden stelsel in de Bokstraat, Eikstraat, Sparrenstraat en Eikstraat zal tot een verbetering van de waterkwaliteit leiden. De waterkwaliteit scoorde voor alle parameters goed of matig.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches L107_240 - ZOUBEEK.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.