gebiedsgerichte werking
In de eerste planperiode startte het bekkensecretariaat het integraal project Schulensbroek op en begeleidde het mee de opheffing van het overstort van de Vroente. In deze planperiode ondersteunt het bekkensecretariaat actief het Integraal Project Demerdelta, een Life Project van Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, Vlaamse Milieumaatschappij en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. In het kader van dit integraal project realiseren we door middel van overleg en op te zetten deelprojecten, de doelstellingen van het integraal waterbeleid, de goede toestand van de waterlopen en realisatie van een multifunctioneel blauwgroen netwerk en creëen we een draagvlak voor het integraal waterbeleid voor het gebied van de Demerdelta: het afstroomgebied van Demer III-IV, Demer V, het Zwart Water en de monding van Herk, Gete II en Mangelbeek in het Schulensbroek (met Schulensmeer), Lummensbroek & Webbekomsbroek.Het Schulensmeer vormt overigens ook één van de onthaalpunten van/tot De Wijers (zie integraal project 'De Wijers'). Deelprojecten gaan over structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie, bevordering biodiversiteit, creatie van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterbergingscapaciteit. Volgende specifieke aandachtspunten en deelacties staan de komende planperiode al op de agenda:
Inzake WATERKWALITEIT
(1) aanduiden en uitvoeren van de nodige acties inzake riolering, overstorten en afkoppeling om de goede toestand te bereiken in de waterlichamen
Inzake WATERKWANTITEIT (droogte & wateroverlast, herstel hydrologisch systeem)
(2) afspraken waterpeil Schulensmeer
(3) uitwerken en uitvoeren acties, volgend uit droogtestudie provincie Limburg
Inzake WATERBELEVING, PARTICIPATIE, EDUCATIE EN COMMUNICATIE
(4) acties Life Delta: kwalitatieve natuurbeleving met wandel- en belevingspaden, aanleg van hengelplaatsen in samenwerking met de plaatselijke vissersvereniging.
(5) Bezoekerscentrum Webbekomsbroek (op wandelafstand van stadscentrum Diest). Vier bewegwijzerde wandelingen van 3 tot 8 kilometer naar het broek.
(6) Nieuw wandelpad tussen Bezoekerscentrum Webbekomsbroek en oude pastorij Zelem. Nieuwe wandelbrug over het Zwart Water.
(7) Bezoekerscentrum Schulensmeer :Vier wandelingen van 2 tot 10 kilometer, over de dijken rond het meer naar het schulensbroek. Uitkijkplatform op het dak van het gebouw.
(8) (Kinder)avonturen- en natuurbelevingspad bij het bezoekerscentrum Schulensbroek (toegankelijk voor rolstoelen).
Inzake ECOLOGIE, LANDSCHAP EN RUIMTE
(9) bestaande historische hooilanden worden uitgebreid en de oevers afgeschuind.
(10) Herstel greppels en opnieuw bloemrijke, kletsnatte graslanden en ruigtes. De natste plekken zijn een thuis voor de porseleinhoen. De overgang van natte naar drogere graslanden is ideaal voor de kwartelkoning.
(11) Het eiland en de zanddepots worden afgegraven tot net onder het waterpeil. Het zand wordt ter plaatse gebruikt om de oeverzones van het meer minder diep te maken. Zo creëren we een rietmoeras, voor soorten zoals roerdomp, woudaap, blauwborst, baardmannetje en rietzanger.
(12) Herstel paaiplaatsen grote modderkruiper en historische graslanden.
(13) Herstel greppels en openmaken verruigd moeras met wilgen en elzen. Zo kan het waardevolle graslandkarakter terugkomen en hopelijk ook de watersnip.