gebiedsgerichte werking
Het bekkensecretariaat trekt verder het Integraal Project Getes-Melsterbeek, opgestart in planperiode 1 voor de Kleine Gete (rivierdonderpad), dat samenspoort met Strategisch Project Getestreek & Water-land-schap. Samen realiseren we, in overleg en met deelprojecten, het integraal waterbeleid voor het afstroomgebied van de Getes, waarbij we streven naar de goede toestand van de waterloop door inspanningen voor riolering, erosiebestrijding en structuurherstel. Tegelijk werken we aan een multifunctioneel blauwgroen netwerk in de vallei en treffen andere maatregelen van integraal waterbeleid in het volledig afstroomgebied. De scope van het integraal project omvat oa. riolering, erosie, structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie, biodiversiteit en het creëren van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterberging. Het integraal project begeleidt hierbij zowel de acties uit het actieprogramma (link actieprogramma) als (ondermeer) volgende specifieke aandachtspunten en deelacties:
Inzake WATERKWALITEIT
(1) aanduiden / uitvoeren nodige acties inzake riolering, overstorten en afkoppeling om de goede toestand te bereiken in de waterlichamen.
(2) herinrichting van kwel- en brongebieden als kwaliteitsbronnen met als doel bescherming en buffering voor meststoffen en pesticiden, zelfzuiverend vermogen, erosiebestrijding, bescherming van relictpopulatie rivierdonderpad (demoproject Water-Land-Schap)
(3) lokaal bijkomende, ecologische waterzuivering (rietveld, BO 'natuurlijke , zelf-zuiverende oevers, ...) tegen diffuse verontreiniging;
(4) ecologische buffers tegen modder- en wateroverlast (Ferrarislinten/wijkbuffers)
(5) grensoverschrijdende erosieaanpak, oa in kader grensoverschrijdend overleg Dijle-Gete
(6) Project Zevenbronnenbeekvallei: aanpak erosie/ sedimenttransport naar de bron, aanleg bufferbekken & beschermingszone
(7) Project Menevallei (Hoegaarden/Tienen): integrale valleivisie met aanpak lokale knelpunten, versterken groenblauwe corridor doorheen de industriezone tot aan samenvloeiing met Grote Gete (Stadsrandbos). Realiseren oeverzones via ruilverkaveling Willebringen. Oplossen rioleringsknelpunt Grijpenveld.
(8) ontwikkelen netwerk multifunctionele oeverzones/ groenblauwe verbindingen langs de waterlopen, met als doel (a) buffering voor meststoffen en pesticiden, (b) structuurkwaliteit,(c) natuurverbinding, (d) verhogen belevingswaarde vallei.
Inzake WATERKWANTITEIT (droogte, wateroverlast, herstel hydrologisch systeem)
(9) bovengemeentelijk Hemelwater- en droogteplan Getes: knelpuntanalyse, gerichte maatregelen, opmaak plan 'Ruimte voor water van bron tot monding' (infiltratie, ontharding, zuivering, buffering, groenblauwe netwerken,...).
(10) stimuleren klimaatslimme en alternatieve landbouwpraktijken met aandacht voor waterberging, waterinfiltratie & bodembescherming en –structuur (o.a. in kader demoprojecten Water-Land-Schap als 'GETEST! in Hoegaarden' )
(11) versterken/ herstellen waterloopstructuur: hermeandering & micromeandering (oa in kader Water-Land-Schap)
(12) Project samenvloeiing Dormaalbeek/Kleine Gete: natuurlijk overstromingsgebied aan de rand van Zoutleeuw, met oog op waterberging, biodiversiteit & waterbeleving
(13) uitwerken/uitvoeren acties, volgend uit project Future Floodplains.
(14 Het waar mogelijk in open bedding brengen van waterlopen (structuurherstel, droogte, wateroverlast)
Inzake WATERBELEVING, PARTICIPATIE, EDUCATIE EN COMMUNICATIE
(15) Sensibilisatie waterproblematiek: publiekevents als 'Zomeren aan de Gete', ... (samenwerking met Contrat-Rivière Dyle-Gette en Waalse gemeenten...)
(16) Project Molenbeekvallei (Gobelin pilootproject): integrale valleivisie als multifunctionele groenblauwe corridor: aanplant stadsrandbos of weide en boscomplex of didactische hoogstamboomgaard, beekstructuurherstel, buffering , ontharding, afkoppeling riolering, uitbreiding fiets- en voetpad, waterbeleving.
(17) Project Dormaalbeekvallei: ontsluiten trage wegen tussen De Beemden (Landen) en Het Vinne (Zoutleeuw), met maatregelen klimaatadaptatie/ -mitigatie, waterbeleving & erfgoed. Perceel +/- 1ha langs oever wordt aangekocht om in te schakelen voor beekstructuurherstel & waterberging.
Inzake ECOLOGIE, LANDSCHAP EN RUIMTE
(18) Ontwikkelen robuuste groenblauwe corridors (Zevenbronnenbeek/Molenbeekvallei, Dormaalbeekvallei, Mene-Jordaanvallei...)
(19) Verleggen Loop VIII in Linter, aanleg verbinding tussen 's Hertogengracht en Waarbeek en heraanleg Braambeek in open bedding (Linter)
(20) oplossen vismigratieknelpunten
(21) extra inspanningen om de goede toestand te bereiken in de bovenlopen van de Kleine Gete en in de Schoorbroekbeek om het biotoop van de rivieridonderpad te optimaliseren en uit te breiden.
Het integraal project creëert, samen met Strategisch Project Getestreek en 'Water-land-schap' , een sterk draagvlak voor integraal waterbeleid. Trekkers zijn Bekkensecretariaat, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en provincie Vlaams Brabant, participanten de waterbeheerders (VMM, provincie Vlaams Brabant, Wateringen 'De Grote Gete', 'De Kleine Gete', 'De Mene', 'De Natte Nest' en Watering van Sint-Truiden), gemeentebesturen (Hoegaarden, Zoutleeuw, Linter, stad Tienen,Geetbets, Landen), Vlaamse administraties (VMM, VLM, ANB, Dep. Landbouw en Visserij, Dep. omgeving), rioolbeheerders (Aquafin, Fluvius) en middenveld (boerenbond, natuurpunt). We werken ook samen met onderzoeksproject Future Floodplains en C2-project 'Mens-milieu interacties in valleigebieden'.
De bekkenraad vraagt aan het bekkensecretariaat om in de loop van dit stroomgebiedbeheerplan initiatieven te nemen hoe men waterconservering in de vallei kan aanwenden in een win-win voor landbouw, water en natuur