gebiedsgerichte werking
Het bekkensecretariaat trekt verder het Integraal Project Velpe, dat het in de vorige planperiode opstartte met een doorlichting van de Velpe. Het integraal project realiseert, in overleg en met deelprojecten, het integraal waterbeleid voor het afstroomgebied van de Velpe, waarbij we streven naarde goede toestand van de waterloop door inspanningen voor riolering, erosiebestrijding en structuurherstel. Tegelijk werken we aan een multifunctioneel blauwgroen netwerk in de vallei en treffen andere maatregelen van integraal waterbeleid in het volledig afstroomgebied.. De scope van het integraal project omvat oa. riolering, erosie, structuurkwaliteit, de aanpak van droogte en wateroverlast, extensivering van het ruimingsbeheer, koolstofcaptatie, biodiversiteit en het creëren van groenblauwe netwerken, oeverzones en natuurlijke waterberging. Het integraal project begeleidt hierbij zowel de acties uit het actieprogramma (link actieprogramma) als (ondermeer) volgende specifieke aandachtspunten en deelacties:
Inzake WATERKWALITEIT
(1) aanduiden en uitvoeren van de nodige acties inzake riolering, overstorten en afkoppeling om de goede toestand te bereiken in de waterlichamen
Inzake WATERKWANTITEIT (droogte en wateroverlast, herstel hydrologisch systeem)
(2) Het waar mogelijk in open bedding brengen van waterlopen (structuurherstel, droogte, wateroverlast)
Inzake WATERBELEVING, PARTICIPATIE, EDUCATIE EN COMMUNICATIE
(3) Plaatsen van infoborden aan realisaties
(4) waterpreventieve maatregelen (subsidies prov Vl-Br- participatie burgers via eigen bijdrage)
Inzake ECOLOGIE, LANDSCHAP EN RUIMTE
Het integraal project, getrokken door het bekkensecretariaat, creëert draagvlak voor integraal waterbeleid in het gebied. Participanten in het project zijn alle betrokken waterbeheerders (VMM, provincie Vlaams Brabant, Watering Het Velpedal, Watering De Velpe), gemeente- en stadsbesturen (Bierbeek, Boutersem, Glabbeek, Kortenaken, Tienen, Halen), Vlaamse administraties (VMM, VLM, ANB, Dep. Landbouw en Visserij, Dep. omgeving), rioolbeheerders (Aquafin en Fluvius), het middenveld (boerenbond, natuurpunt) en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland.