Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Fysico-chemisch haalt de waterkwaliteit van de Herk-Kleine Herk de stikstofnorm; voor fosfor is de kwaliteit nog ontoereikend.

Fysico-chemisch haalt de waterkwaliteit van de Herk-Kleine Herk de stikstofnorm; voor fosfor is de kwaliteit nog ontoereikend. Fosforverwijdering is dus belangrijk. Voor de biologische kwaliteit scoort de Herk matige voor de vier parameters (fytobenthos (kiezelwieren), macrofyten (waterplanten), macroinvertebraten (kleine waterdiertjes) en vis, telkens +/- 80 % van de norm. Met de nodige inspanningen moet het mogelijk zijn de goede toestand te halen. Het gebied kampt de laatste jaren wel sterk  met de droogte, die ook de waterkwaliteit negatief beïnvloedt. (De beoordeling en drukanalyse voor de Herk-Kleine Herk zijn hier terug te vinden). 

Voor de Herk is de verdere uitbouw van de saneringsinfrastructuur belangrijk. Veel rioleringswerken werden al opgedragen maar nog niet uitgevoerd. Verdere fosforverwijdering op de RWZI's, afkoppelingsprojecten die zuiver water & rioolwater scheiden en de aanpak van de overstorten zijn ook nodig. Door de sterke verdunning op de zuiveringsstations van Alken, Wellen & Wimmeringen, enkel op te lossen door afkoppeling, wordt de bijkomende vuilvracht immers anders gewoon overgestort bij neerslagpieken. In de zuidelijke bovenlopen moet erosie prioritair worden aangepakt. De impact van bestrijdingsmiddelen moet worden beperkt. De verdere verbetering in speerpuntgebied Mombeek  zal een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de Herk.

Voor structuurkwaliteit scoort de Herk scoort matig. Maatregelen inzake structuurherstel en vismigratie op de benedenloop van de Herk-Kleine Herk moeten worden uitgewerkt en uitgevoerd.  De VMM plant hiervoor een onderzoek van de gecombineerde maatregelen voor vismigratie en beekherstel.  De bestaande overstromingsgebieden Grote Beemd Wellen en Herten en Stevoort kunnen in dat kader verder worden ingericht (structuurherstel, aangepast beheer, ...), waarbij ook actief kan worden gezocht naar structurele win-wins (vb waardevolle overstromingsgraslanden) met ecologie, aangepaste zachte recreatie en landbouw. Zijlopen als Kozenbeek, Wijerbeek en Rijsbeek lenen zich tot multifunctionele bufferstroken en ruimte voor water. Vismigratie tussen Demer en Herk & Mombeek dient mogelijk te worden gemaakt. Het demoproject 'randenbeheer fruitplantages', in het kader van 'waterlandschap', biedt perspectief.

Voor de bovenlopen van de Herk werden, met steun van VMM, door het Integraal Project Herk & Mombeek, acties rond structuurherstel uitgewerkt, die moeten worden uitgevoerd. Overstromingsgebied Hoenshoven-Helshoven wordt ecologisch ingericht. Voor Herkebeek, Motbeek,  Molenbeek & Weierkesbeek zijn er mogelijkheden tot beekherstel en oeverstroken. De Herk-Kleine Herk stroomt doorheen een snoer van ecologisch waardevolle gebieden, die behoren tot het IHD gebied Haspengouw. Het ecologisch zeer waardevol gebied van Overbroek-Egoven/ Mettekoven/ Klein Gelmen vraagt extra inspanningen voor waterkwaliteit (oppervlakte- en grondwater) en waterhuishouding (peilbeheer, aanpassing drainage, vertraagde afvoer, ...) om grond- en oppervlaktewaterafhankelijke habitats te herstellen en uit te breiden. De Instandhoudingsdoelstellingen vereisen, omwille van het alkalisch laagveen, specifieke kwaliteitsvoorwaarden voor het grondwater voor het gebied Overbroek-Egoven.Het alkalisch laagveen in de Broekbeemd stelt specifieke eisen inzake waterhuishouding en waterkwaliteit: overstromen met eutroof Herkwater is daar niet aangewezen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_108 - HERK + KLEINE HERK, L117_1074 - HERK L1, L117_813 - HERKEBEEK.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.