Druk vanuit niet gesaneerde lozingen huishoudens
Met een zuiveringsgraad van 79 % en een rioleringsgraad van 84 % behoort het Leiebekken in vergelijking met de andere bekkens tot de lagere waarden.
De voorbije 25 jaar is er heel wat geïnvesteerd in saneringsinfrastructuur in het Leiebekken. Toch zijn er nog een aantal knelpunten. Vooral in de afstroomgebieden van de Heulebeek, de Devebeek, de Mandel en de Grensleie moeten in verschillende regio’s nog heel wat saneringsinfrastructuur aangelegd worden. (zie collectief te optimaliseren buitengebied op het zoneringsplan)
In het Leiebekken zal ongeveer 4,5 % van de inwoners niet aangesloten worden op de centrale rioleringsinfrastructuur. Dat afvalwater moet via een IBA (individuele behandelingsinstallatie afvalwater) gezuiverd worden. Slechts 13 % van de IBA’s is reeds geplaatst. Gezien deze disperse lozingen zich vaak in de kleinere waterlopen situeren, kan de lokale impact van die huishoudelijke lozingen wel belangrijk zijn. Onder meer in de afstroomzones van de Mandel, de Heulebeek en de Grensleie moeten nog heel wat IBA’s aangelegd worden. (zie individueel te optimaliseren buitengebied op het zoneringsplan)