Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Druk vanuit landbouw

De voorbije 10 jaar is er in het Dijle-Zennebekken voor de druk van landbouw voor zowel nitraat als fosfaat voor de meeste meetpunten geen trend waar te nemen.

Dijle-Zennebekken kaart MAP beoordelingVoor nutriënten is een belangrijke  bron de mestproductie en het mestgebruik op de landbouwgronden. Nutriënten in waterlopen in landbouwgebied worden gemeten in het MAP-meetnet. De voorbije 10 jaar is er in het Dijle-Zennebekken voor de druk van landbouw voor zowel nitraat als fosfaat voor de meeste meetpunten geen trend waar te nemen. Als er een trend is, is die voor nitraat meestal positief behalve voor de de Vloedgroebbe (zijloop Voer) waar een sterke stijging waarneembaar is, en voor de Ruwaal en de Vloetgroubbe (zijloopjes Dijle) en de Loop-Vloetgroubbe (zijloop Laan), waar een kleine stijging merkbaar is.  Voor fosfor valt de sterk stijgende trend voor de Tangebeek, de Kesterbeek (Zemst) en de Leibeek (Steenokkerzeel) op.

In het Dijle-Zennebekken voldoen (winterjaar 2017-2018) 8 MAP-meetpunten (13%) niet aan de toetsingnorm (50 mg/l) voor nitraat. Deze overschrijdingen bevinden zich vooral in het gebied van de Vrouwvliet en in de bovenlopen van Voer, Laan en Zuunbeek. Twee van de drie punten met een slechte score voor nitraat in het gebied van de Vrouwvliet, vertonen wel een sterke daling in het nitraatgehalte, wat een evolutie in de goede richting aangeeft.

Dijle-Zennebekken kaart MAP trendDe norm voor fosfaat (afhankelijk van waterlooptype - varieert van 0,07 tot 0,14 mg/l) wordt op ruim de helft van de meetpunten in het Dijle-Zennebekken niet gehaald. Deze punten liggen over het hele bekken verspreid. Enkel in het afstroomgebied van de Weesbeek behalen alle meetpunten een goede score voor fosfor.

 

interactieve kaart

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.