Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Druk vanuit saneringsinfrastructuur

Druk van restvracht RWZI’s, overstorten en verdunning in het Denderbekken

Denderbekken kaart druk saneringsinfrastructuurRestvracht RWZI’s

In het Denderbekken zijn er 21 rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) actief; 5 (kleinere) installaties, bijvoorbeeld Zottegem-Wolvenhoek, zijn nog gepland. Het afvalwater dat via de riolering aankomt in een RWZI wordt (zo goed mogelijk) gezuiverd alvorens het geloosd wordt in de waterloop. De RWZI’s moeten voldoen aan het vooropgestelde zuiveringsrendement en aan de maximumnormen voor de effluentconcentraties opgenomen in de milieuvergunning. Ondanks die eisen bevat het effluent van de RWZI's nog steeds een restvracht, wat de druk van de RWZI’s op het oppervlaktewater verklaart. In het Denderbekken zijn er verschillende gebieden waar RWZI’s een grote impact hebben op de waterkwaliteit. Zo zorgt de RWZI van Galmaarden, die door hoge mate van verdunning tevens heel wat overstortwerking kent, voor een belangrijke druk op de Mark. Het effluentwater van de installatie in Sint-Maria-Lierde dat in de vrij kleine en kwetsbare Ophasseltbeek terecht komt is dan weer een heel belangrijke bron van nutriënten in die beek.

Overstorten

Het Denderbekken telt veel overstorten. Bij een overstort in werking komt het ongezuiverde rioolwater verdund in het oppervlaktewater terecht en zorgt zo voor een druk op de (ecologische) waterkwaliteit. Van de beoordeelde overstorten in het Denderbekken (8 in 2017) scoort het merendeel op vlak van kwaliteit matig, 1 overstort (in Galmaarden) scoort slecht en 1 goed (in Geraardsbergen nabij Nederboelare Kasteel).

Verdunning

De mate van verdunning is vaak een indicatie voor overstortwerking. Een hoge mate van verdunning wijst immers vaak op de aansluiting van grachten en grote oppervlakten waarbij het hemelwater in het rioolstelsel terechtkomt. In het Denderbekken vormt verdunning een groot probleem in de zuiveringsgebieden van Parike, Zandbergen en Galmaarden.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.