Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Druk vanuit de sectoren

In het Denderbekken is de druk voor stikstof voor de helft afkomstig van de landbouw. De druk voor fosfor is quasi gelijkmatig afkomstig van de landbouw, huishoudens en RWZI’s.

In het Denderbekken is de druk voor stikstof voor iets meer dan  de helft afkomstig van de landbouw. Huishoudens (= niet aangesloten woningen en woningen voorzien van een IBA) en depositie zijn elk verantwoordelijk voor iets minder dan 20 % van de druk voor stikstof.

De belangrijkste druk voor fosfor is quasi gelijkmatig afkomstig van de landbouw en huishoudens (resp. ca 37% en ca 32%). De RWZI’s zijn verantwoordelijk voor ongeveer 27% van de fosfordruk in het Denderbekken.

Niet gesaneerde lozingen van huishoudens hebben het grootste aandeel in de druk van CZV (59%). Het effluent van de rioolwater-zuiveringsinstallaties is verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de druk, en de bedrijven en diensten zorgen tenslotte voor ongeveer 10% van de druk door zuurstofbindende stoffen.

Evolutie drukken

Opvallend is de stijging in 2016 met hogere totale drukken voor stikstof en fosfor in vergelijking met 2015. De drukken dalen wel opnieuw in 2017 maar de druk voor stikstof en fosfor blijft in totaal quasi exact gelijk aan 2015, de druk voor CZV daalt over de hele periode wel gestaag verder.

 

 

Opm: de druk van CZV op het watersysteem wordt enkel begroot voor de huishoudens, bedrijven en diensten en rioolwaterzuiveringsstations. De landbouw zal als sector ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan CZV, maar deze is  tot op heden niet gekend.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.