Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

De waterkwaliteit van de Grote Nete I is in de afgelopen jaren amper gewijzigd.

In de toekomst is het van belang de reeds bestaande habitats te bewaren en verder uit te breiden, oa via het oplossen van de resterende vismigratieknelpunten op een aantal zijwaterlopen (Asbeek, Grote Hoofdgracht). Ook een aangepast waterbeheer is hierbij van belang.

Algemeen wordt ingezet op het herstel en/of het behoud van de grote natuurwaarden via passende beheermaatregelen en investeringen in en langs de waterloop.

Het is een gebied waar nog ruimte beschikbaar is, maar waar ook de vraag vanuit verschillende sectoren groot is. Naast de ecologische doelstellingen, is er nood aan bijkomende waterberging, en is het belangrijk dat een gangbare landbouwuitbating mogelijk blijft. De bescherming van woongebieden tegen wateroverlast is vanzelfsprekend prioritair. In functie hiervan wordt in de zoektocht naar bijkomende ruimte voor water zoveel mogelijk geconcentreerd op natuurgebieden, waarbij naar een win-winsituatie gestreefd wordt tussen natuurdoelstellingen en waterberging. Een voorbeeld hiervan is het deelgebied Zammelsbroek, in het samenvloeiingsgebied van Grote Nete en Grote Laak, in het kader van Sigma Grote Nete.

Anderzijds zijn er ook maatregelen ter hoogte van de landbouwgebieden die het watersysteem ten goede kunnen komen. De landbouwgebieden worden bij voorkeur geclusterd buiten de valleigebieden (sterk overlappend met de SBZ-gebieden), waarbij vermeden wordt dat te diepe grachten grondwater gaan draineren en te vroeg kwel afvangen. Dit is namelijk nefast voor het behoud en herstel van de specifieke natuur in de vallei. Bovendien heeft dit ook een impact op de hoger gelegen gronden die hierdoor sneller met droogte kampen. Vernatting door minder diepe grachten is noodzakelijk, voornamelijk langsheen de Kleine Hoofdgracht.

Volgens het Polarismodel van VMM wordt aan de reductiedoelstellingen (aandeel huishoudens) voor stikstof en fosfor voldaan wanneer alle reeds opgedragen saneringsprojecten worden uitgevoerd. Bij de verdere uitbouw van de saneringsinfrastructuur zal gefocust worden op de aanpak van vervuilingsbronnen met rechtstreekse impact op beschermde gebieden.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.