Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Molse Nete

De Molse Nete ontspringt in Lommel en stroomt via Mol en Balen naar Geel waar ze uitmondt in de Grote Nete.

De Molse Nete ontspringt in Lommel en stroomt via Mol en Balen naar Geel waar ze uitmondt in de Grote Nete.

Het afstroomgebied van de Molse Nete herbergt relatief weinig beschermde natuur, maar met name tussen Mol en Geel stroomt de Molse Nete zelf wel door VEN en habitatrichtlijngebied, en de structuurkwaliteit is er over het algemeen goed.

Netebekken - Molse Nete vistrap Kievermont  Netebekken - Molse Nete afwaarts vistrap Kievermont

De Molse Nete heeft net zoals de Grote Laak een gekende problematiek van historische industriële vervuiling, enerzijds via de voorloper van Nyrstar Balen (Vieille Montagne) en anderzijds vanuit het nucleaire complex rond het huidige Belgoprocess. De historisch gecontamineerde bodem rond de oude zinkfabriek van Balen zorgt tot op de dag van vandaag voor de nalevering van voornamelijk zink en cadmium aan het oppervlaktewater (Scheppelijke Nete en Molse Nete). Ook de waterbodem is vervuild. Vanaf het lozingspunt van Belgoprocess (grens Geel - Mol) zijn er in de waterbodem en oeverzones ook kunstmatige radioactieve isotopen (americium, cesium,...) terug te vinden, die detecteerbaar zijn tot voorbij de samenvloeiing met de Kleine Nete in Lier.

Ondanks de aanwezige waterbodem- en oeverzoneverontreiniging en de continu hoge belasting met zink scoren de biologische parameters verbazingwekkend goed. Ook de fysico-chemische parameters doen het relatief goed. Enkel totaal fosfor en orthofosfaat blijven onvoldoende. Daarnaast is de geleidbaarheid en het gehalte aan sulfaten sterk de hoogte in gegaan sinds 2017 (nav een nieuwe milieuvergunning van Nyrstar Balen).

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL11_128 - MOL NEET.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.