Grote Nete I
Het bovenstroomse deel van de Grote Nete, van de bron in Hechtel-Eksel, via Balen, Meerhout en Geel, tot de monding van de Grote Laak, is bijna volledig in habitatrichtlijngebied gelegen. In het gebied komt nog beekprik, kleine modderkruiper en kopvoorn voor. Het is bovendien het enige gebied in Vlaanderen waar de kwabaal zich opnieuw natuurlijk reproduceert.
De waterkwaliteit is in de afgelopen jaren amper gewijzigd. Wat betreft de biologische parameters scoren de macroinvertebraten zeer goed. De macrofyten schommelen rond de grens goed - matig. Vissen en fytobenthos zijn matig. Totaal fosfor is de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter (matig). Afwaarts het referentiemeetpunt is de invloed van de RWZI Geel en BP Chembel zichtbaar in de meetresultaten (chloriden en elektrische geleidbaarheid). Wat betreft de gevaarlijke stoffen zijn er grote overschrijdingen voor kobalt (afkomstig van het effluent van BP Chembel) en zink (afkomstig van de Molse Nete).
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL11_123 - GROTE NETE I.