Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Wimp

Het afstroomgebied van de Wimp bevindt zich ongeveer centraal in het Netebekken. De waterloop ontspringt in Geel en stroomt via Westerlo, de grens Herentals - Heist-op-den-Berg, de grens Herenthout - Heist-op-den-Berg, en Herenthout naar de Grote Nete.

Het afstroomgebied van de Wimp bevindt zich ongeveer centraal in het Netebekken. De waterloop ontspringt in Geel en stroomt via Westerlo, de grens Herentals - Heist-op-den-Berg, de grens Herenthout - Heist-op-den-Berg, en Herenthout naar de Grote Nete. Ook de gemeente Olen behoort gedeeltelijk tot het afstroomgebied van de Wimp.

Netebekken - Wimp  Netebekken - Wimp (Wiekvorstsesteenweg Herenthout afwaarts)

Het afstroomgebied van de Wimp is een uitgesproken landbouwgebied. Meer dan de helft van de oppervlakte is aangeduid als herbevestigd agrarisch gebied. Er bevindt zich geen enkel VEN of habitatrichtlijngebied. Mede hierdoor hebben de waterbeheerders in het verleden relatief weinig aandacht gehad voor deze waterloop.

De structuurkwaliteit is matig, oa door de aanwezigheid van heel wat vismigratieknelpunten. Daarnaast is de Wimp lokaal overgedimensioneerd (de waterloop is te breed voor het debiet dat er gemiddeld wordt afgevoerd) en treedt er overmatige bezinking van de slibdeeltjes op. Dit kan o.a. opgelost worden door de inrichting van plas/drasbermen binnen de huidige bedding.

Desondanks is de waterkwaliteit in de afgelopen jaren gestaag verbeterd. Vermoedelijk is dit te danken aan de vrij goed uitgebouwde saneringsinfrastructuur. De biologische parameters macrofyten en macroinvertebraten scoren al goed. De vissen en fytobenthos zijn nog ontoereikend. Ook de fysico-chemische parameters doen het redelijk goed. Enkel totaal fosfor en en opgeloste zuurstof schommelen op de grens tussen matig en goed. Pesticiden zijn nog een probleem.

Volgens het Polarismodel van VMM wordt aan de reductiedoelstellingen (aandeel huishoudens) voor stikstof en fosfor voldaan wanneer alle reeds opgedragen saneringsprojecten worden uitgevoerd.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_131 - WIMP.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.