Druk vanuit de sectoren
In het Netebekken is de druk voor stikstof voor bijna 40% afkomstig van de landbouw. Meer dan 20% is afkomstig van depositie. Huishoudens (= niet aangesloten woningen en woningen voorzien van een IBA) en RWZI's zijn elk verantwoordelijk voor ongeveer 17% van de druk voor stikstof.
De druk van fosfor komt vooral van de huishoudens en het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dit is in nog grotere mate het geval voor zuurstofbindende stoffen, waar ze samen goed zijn voor bijna 90% van de CZV-vracht.
Evolutie drukken
Opvallend is de stijging in 2016 met hogere totale drukken voor elk van de drie stoffen t.o.v. het jaar ervoor. In 2017 wordt de (licht) dalende trend sinds 2012 weliswaar verder gezet.
Voor fosfor stellen we op iets langere termijn (2012 – 2017) weinig evolutie vast. Ondanks de inspanningen in de rioleringsinfrastructuur neemt de druk van huishoudens slechts beperkt af. Mogelijk heeft dit te maken met de bevolkingsaangroei. Enkel de druk vanuit de landbouwsector lijkt significant te dalen.
Voor stikstof zien we globaal een lichte daling. Net zoals bij fosfor zien we enkel een significante afname van de landbouwvracht.. De druk vanuit depositie stijgt nog verder t.o.v. 2015 en 2016.
De CZV vrachten lijken grotendeels ongewijzigd te blijven. Net zoals bij stikstof en fosfor zien we een significante daling tussen 2012 en 2015, maar daarna is er geen trend meer merkbaar..
Opm: de druk van CZV op het watersysteem wordt enkel begroot voor de huishoudens, bedrijven en diensten en rioolwaterzuiveringsstations. De landbouw zal als sector ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan CZV, maar deze is tot op heden niet gekend.