Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Grensoverschrijdende vuilvrachten

Er komen verschillende grensoverschrijdende waterlopen voor in het Maasbekken.

Er komen verschillende grensoverschrijdende waterlopen voor in het Maasbekken. De grootste (Vlaamse oppervlaktewaterlichamen) zijn: Berwijn, Dommel, Warmbeek, Itterbeek, Lossing, Jeker, Maas, Mark, Merkske en Weerijs.

Alvorens de Maas in Smeermaas Vlaanderen binnenkomt, heeft de rivier al ongeveer 500 km afgelegd in Frankrijk en zo’n 150 km in Wallonië. Er komt dus een afvoer van ongeveer 21.300 km² van het Internationale Stroomgebiedsdistrict van de Maas bij elkaar in de Gemeenschappelijke Maas. In Kessenich (Kinrooi) stroomt de Maas de grens met Nederland over. Ook de kanalen ontvangen vuilvrachten afkomstig van Wallonië en Frankrijk aangezien zij gevoed worden door het Maaswater. Daarnaast zijn er nog de Jeker en de Berwijn die ontspringen in Wallonië. De Jeker stroomt 2x het Maasbekken binnen vanuit Wallonië (Jeker I en Jeker II). Aangezien het Merkske en Itterbeek II grensvormende waterlopen zijn, is de vuilvracht voor een deel afkomstig vanuit Nederland.

Er komen niet alleen vuilvrachten het Maasbekken binnen, er is ook sprake van een uitstroom richting Nederland (bv. Dommel, Warmbeek, Mark, Jeker, Voer, Mark, Weerijs, Aa, Kleine Aa, Lossing, Itterbeek).

Een juiste kwantitatieve inschatting voor al deze grensoverschrijdende vuilvrachten is niet beschikbaar. Er wordt naar gestreefd om dit op termijn ter beschikking te hebben.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.