Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Druk vanuit landbouw

De voorbije 10 jaar is er in het Maasbekken voor de druk van landbouw voor zowel nitraat als fosfaat amper een trend waar te nemen.

Maasbekken kaart MAP beoordelingDe mestproductie en het mestgebruik op de landbouwgronden zijn een belangrijke bron van nutriënten. Nutriënten in waterlopen in landbouwgebied worden gemeten in het MAP-meetnet. De voorbije 10 jaar is er in het Maasbekken voor de druk van landbouw voor zowel nitraat als fosfaat amper een trend waar te nemen.

In het Maasbekken zijn er voor nitraat nog veel overschrijdingen (winterjaar 2017-2018) van de MAP-punten aan de toetsingnorm (50 mg/l). Vooral de meetpunten in de Noorderkempen (o.a. vallei van de Mark en Kleine Aa) en de bovenlopen van de Abeek, Dommel en Warmbeek kennen een overschrijding.

Op de meeste punten is er geen trend waar te nemen. In de bovenlopen van de Mark, Dommel, Warmbeek en Abeek zijn er 1 of 2 punten met een lichte daling.  Op de Kaniëlstraatbeek (= zijloop van Horstgaterbeek), Bolissenbeek en 2 zijlopen van de Mark is er dan weer een sterke stijging waar te nemen.

De norm voor orthofosfaat (afhankelijk van waterlooptype - varieert van 0,07 tot 0,14 mg/l) wordt op verschillende meetpunten in het Maasbekken niet gehaald. Maasbekken kaart MAP trendOpnieuw veel overschrijdingen van de norm in de Noorderkempen (o.a in de vallei Mark en de bovenloop van de Kleine Aa), maar niet meer op het Kempens plateau zoals voor nitraten, wel meer stroomafwaarts in de vallei van Abeek-Lossingzijn nog overschrijdingen te vinden. Opvallend zijn ook de slechtere scores in Haspengouw.

Ook hier is op de meeste meetpunten geen trend waar te nemen. Wel werdf op een aantal punten een grote daling van de fosfaatconcentratie in de bovenloop van de Mark opgetekend (wat hoopgevend is gelet op de nog steeds slechte beoordeling van fosfaat in dit gebied). Anderzijds is er de grote stijging van de fosfaatconcentratie in de Abeek, Schaagterziep (Maaseik) en Vloedgracht (Riemst).

 

interactieve kaart

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.