Druk vanuit de sectoren
In het Maasbekken is de druk voor stikstof voor een groot deel (70%) afkomstig van de landbouw. RWZI's en depositie zijn elk verantwoordelijk voor iets meer dan 10 % van de druk voor stikstof.
De druk voor fosfor is quasi gelijkmatig afkomstig van de landbouw en RWZI’s (ongeveer 30 %). Huishoudens (= niet aangesloten woningen en woningen voorzien van een IBA) zijn verantwoordelijk voor 25 % van de druk voor fosfor.
Voor zuurstofbindende stoffen kan de bijdrage van landbouw niet begroot worden. Binnen de gekende vrachten zorgen bedrijven voor de grootste druk (40 %). RWZI's en huishoudens hebben elk een aandeel van ongeveer 30% in CZV-druk.
Evolutie drukken
Grosso modo is er een lichte stijging voor vrachten van fosfor en CZV en een daling voor stikstof. Voor CZV en fosfor blijven de geïnventariseerde drukken iets hoger dan in 2015. De druk voor stikstof blijft iets lager dan in 2015.
Voor fosfor is er over de jaren 2012 – 2017 globaal een lichte stijging, met een verhoging van de druk vanuit de bedrijven en RWZI’s. De druk vanuit de huishoudens en landbouwsector dalen lichtjes.
Voor stikstof zien we globaal een daling. De druk vanuit de landbouwsector, RWZI’s en huishoudens vertoont een daling, terwijl de druk vanuit de bedrijven ook hier een stijging vertoont. Landbouw kent de grootste variatie maar heeft steeds het grootste aandeel.
Voor CZV zien we voor de sectoren huishoudens en RWZI’s een lichte daling, terwijl we voor de sector industrie en diensten een stijging zien.
Opm: de druk van CZV op het watersysteem wordt enkel begroot voor de huishoudens, bedrijven en diensten en rioolwaterzuiveringsstations. De landbouw zal als sector ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan CZV, maar deze is tot op heden niet gekend.