Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Nutriënten en zuurstofbindende stoffen

Het Maasbekken zit wat stikstof en zuurstofbindende stoffen betreft bij de middenmoot indien we vergelijken met de andere bekkens.

Voldoende zuurstof is van groot belang voor het leven in de waterloop. De nutriënten stikstof en fosfor en zuurstofbindende stoffen hebben een belangrijke impact op het zuurstofgehalte. De aanwezigheid van zuurstofbindende stoffen wordt gekwantificeerd door de chemische zuurstofvraag (o.a. gekwantificeerd met CZV). Voor deze drie groepen van stoffen zijn goed geïnventariseerde drukken ter beschikking.

Het Maasbekken zit wat stikstof en zuurstofbindende stoffen betreft bij de middenmoot indien we vergelijken met de andere bekkens. De belasting met fosfor scoort het laagste in het Maasbekken.

Nutriënten

Maasbekken kaart druk stikstofDe grootste druk van stikstof op het watersysteem bevindt zich in de afstroomgebieden van Mark en Weerijs. Ook in Noord-Limburg is er een aanzienlijke druk (Dommel en Abeek).

De druk van stikstof komt vooral vanuit de landbouw, maar verschilt wel van gebied tot gebied:  in Noorderkempen komt de grootste druk van stikstof vanuit de landbouw, in het afstroomgebied van Jeker I en Dommel komt de stikstofaanvoer via de RWZI's duidelijk naar voor. In Voeren speelt nog ongezuiverd huishoudelijk afvalwater.

Maasbekken kaart druk fosforOok voor fosfor komen dezelfde gebieden naar voor.

De druk van fosfor komt in het algemeen vooral van de landbouw en RWZI's. Voor de Dommel komt de grootste druk van fosfor (>70%) van RWZI's. Er lozen 4 RWZI's op de Dommel: Hechtel-Eksel, Peer, Lommel en Pelt. De Lossing is, naast de kanalen, de enige waterloop waar bedrijven en diensten voor een aanzienlijk deel (40%) van de druk van fosfor zorgen.

Zuurstofbindende stoffen (CZV)

Maasbekken kaart druk CZVDe grootste geïnvenariseerde CZV-druk vinden we in de Dommel. Ook de Maas I+II+III en de Mark ondervinden een hoge druk van CZV.

De druk van CZV is in een groot deel van het bekken afkomstig van de huishoudens. Enkele gebieden die een iets andere trend vertonen zijn de Dommel, waar de impact van de RWZI's heel sterk naar voor komt, en de Lossing waar de bedrijven en diensten een groter aandeel hebben in de CZV-druk.

Opm: de druk van CZV op het watersysteem wordt enkel begroot voor de huishoudens, bedrijven en diensten en rioolwaterzuiveringsstations. De landbouw zal als sector ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan CZV, maar deze is  tot op heden niet gekend.

 


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.