Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Druk vanuit niet gesaneerde lozingen huishoudens

Met een zuiveringsgraad van 79 % en een rioleringsgraad  van 83% loopt het Demerbekken in vergelijking met de andere bekkens achter op vlak van waterzuivering.

Demerbekken kaart druk niet gesaneerde lozingen huishoudensMet een zuiveringsgraad van 79 % en een rioleringsgraad  van 83% loopt het Demerbekken in vergelijking met de andere bekkens achter op vlak van waterzuivering. Het gemiddelde in Vlaanderen ligt immers telkens enkele procenten hoger.  

De voorbije 25 jaar is er wel heel wat geïnvesteerd in saneringsinfrastructuur in het Demerbekken. Toch zijn er nog een aantal knelpunten. Vooral in de afstroomgebieden in het Hageland (Velpe, Winge, Begijnebeek), de Herk, De Hulpe en Roosterbeek moeten nog heel wat saneringsinfrastructuur aangelegd worden. (zie collectief te optimaliseren buitengebied op het zoneringsplan)

In het Demerbekken zal slechts 2% van de inwoners niet aangesloten worden op de centrale rioleringsinfrastructuur. Dat afvalwater moet via een IBA (individuele behandelingsinstallatie afvalwater) gezuiverd worden. Bijna 7% van de IBA’s is reeds geplaatst. Gezien deze disperse lozingen zich vaak in de kleinere waterlopen situeren, kan de lokale impact van die huishoudelijke lozingen wel belangrijk zijn. Onder meer in de Demervallei tussen Bilzen en Hasselt en in de Demervallei tussen Aarschot en Rotselaar moeten nog heel wat IBA’s aangelegd worden. (zie individueel te optimaliseren buitengebied op het zoneringsplan)

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.