Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Gevaarlijke stoffen

In vergelijking met andere bekkens is er in het Demerbekken duidelijk een grotere druk op de waterlopen van nikkel, zink, cadmium, chroom, kwik, en lood.

De gevaarlijke stoffen worden onderverdeeld in 3 grote groepen: zware metalen, pesticiden en polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s).

Over de verontreiniging door zware metalen is gedetailleerde info beschikbaar op bekkenniveau. Pesticiden, PAK’s en eventuele overige industriële polluenten worden in oppervlaktewater slechts steekproefgewijs of in het kader van een gebieds- of sectorgerichte campagne gemeten. In het Demerbekken zijn beperkt bemonsteringen gebeurd mbt pesticiden. Over andere gevaarlijke stoffen is er geen bekkenspecifieke info voorhanden.

Voor meer informatie over gevaarlijke stoffen, zie stroomgebiedniveau.

Zware metalen

In vergelijking met andere bekkens is er in het Demerbekken duidelijk een grotere druk op de waterlopen van nikkel, zink, cadmium, chroom, kwik, en lood. Alleen het Beneden-Scheldebekken scoort voor deze metalen hoger. Voor kwik is dit zelfs 16% van de totale druk in Vlaanderen. Er zijn geen zware metalen die in het Demerbekken in vergelijking met andere bekkens beperkt voorkomen.

Druk vanuit de sectoren

Globaal gezien levert bodem en depositie de twee grootste drukken van zware metalen binnen het bekken. Daarnaast zijn huishoudens en RWZI een relevante bron. Dit geldt voor alle zware metalen, met zuizondering van Kobalt. Voor Kobalt zijn huishoudens en RWZI samen veruit de grootste bron. De druk vanuit bodem is zo hoog aangezien in het Demerbekken de bodemerosieproblematiek relevant is.

Pesticiden

In het Demerbekken worden jaarlijks bemonsteringen gebeurd mbt pesticiden. Het betreft regelmatig overschrijdingen van onder andere flufencaet (herbicide voor oa maïs, aardappelen), diflufenican (herbicide voor oa gerst, twarwe) of het neonicotinoïde imidacloprid (met impact op bijen).

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.