Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Druk vanuit landbouw

De voorbije 10 jaar is er in het Demerbekken voor de druk van landbouw voor zowel nitraat als fosfaat amper een trend waar te nemen.

Demerbekken kaart MAP beoordelingVoor nutriënten is een belangrijke  bron de mestproductie en het mestgebruik op de landbouwgronden. Nutriënten in waterlopen in landbouwgebied worden gemeten in het MAP-meetnet. De voorbije 10 jaar is er in het Demerbekken voor de druk van landbouw voor zowel nitraat als fosfaat amper een trend waar te nemen. Op een handvol meetpunten is er een verbetering merkbaar voor nitraat. Voor fosfaten is er zelfs een verslechtering merkbaar op 10 meeptunten terwijl er slechts drie meetpunten verbeteren.  

In het Demerbekken voldoen (winterjaar 2017-2018) 77% van de MAP-meetpunten aan de toetsingnorm (50 mg/l) voor nitraat. De overige meetpunten kennen minstens één overschrijding.  

De meeste meetpunten die overschreden worden zijn gelegen in het zuiden van het Hageland of in de regio tussen beneden-Herk en beneden-Melsterbeek. Daarnaast zijn er enkele geïsoleerde meetpunten die overschrijdingen kennen, zoals bv in het brongebied van de Zwarte Beek of van de Molenbeek (Gingelom).

Demerbekken kaart MAP trendDe licht positieve trend op enkele meetpunten dient zich verder uit te breiden om van een verbetering te kunnen spreken. De enige sterke stijging is gelegen op 2 MAP-meetpunten gelegen op een zijloop van de beneden-Herk.

De norm voor fosfaat (afhankelijk van waterlooptype - varieert van 0,07 tot 0,14 mg/l) wordt op verschillende meetpunten in het Demerbekken niet gehaald. Deze punten zijn globaal verpsreid over het hele Demerbekken en niet enkel gelegen in het Hageland of tussen Herk en Melsterbeek.

Op MAP-meetpunten in Haspengouw zijn er 9 meetpunten die een stijging kennen van de orthofosfaatgehaltes. Hiervan is er zelfs op 5 meetpunten een sterke stijging merkbaar. Deze trend moet afgeremd en omgebogen worden.

 

interactieve kaart

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.