Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Huishoudens

De bevolkingsdichtheid in het Maasbekken bedraagt 272 inwoners per km², hetgeen laag is in vergelijking met andere bekkens, en ver onder het Vlaamse gemiddelde van 460 inwoners per km² is.

Maasbekken kaart huishoudensDe bevolkingsdichtheid in het Maasbekken bedraagt 272 inwoners per km², hetgeen laag is in vergelijking met andere bekkens, en ver onder het Vlaamse gemiddelde van 460 inwoners per km² is.

De bevolking komt verspreid voor in het weinig verstedelijkte Maasbekken. Noord-Limburg (Lommel-Pelt), de Maasvallei (Maaseik-Dilsen-Maasmechelen-Lanaken), alsook de kernen Tongeren, Hoogstraten en de as Essen-Kalmthout vormen de belangrijkste bebouwde gebieden

Zo’n 154 km² (10%  van de totale oppervlakte van het bekken) aan percelen is bestemd voor wonen. Het afvalwater van het merendeel (88%)  van de inwoners wordt gezuiverd, dit dankzij de aanleg van het rioleringsstelsel vanaf de jaren 60 in de provincie Limburg.

Een groot deel van de oude riolering is weliswaar nog gemengd (afvalwater en regenwater in dezelfde leiding). Om de werking van de zuiveringsstations te verbeteren en overstortwerking te verminderen wordt de bestaande gemengde riolering stelselmatig vervangen door een scheiding van afvalwater en regenwater.

Maasbekken - nieuwe RWZI VoerenMet de opstart van RWZI Voeren in 2020 zijn alle zuiveringstations voor de behandeling van huishoudelijk afvalwater in het Maasbekken gebouwd. Andere grote (bovengemeentelijke) rioleringsprojecten voor aansluiting van huishoudelijk afvalwater zijn gepland voor de afstroomgebieden van Aa-Leyloop, Mark, Weerijs en Kleine Aa.

Voor sterk geïsoleerde bebouwing wordt de zuivering van het afvalwater voorzien in een individuele behandeling van afvalwater (IBA). In de gemeentes Brecht, Kalmthout en Wuustwezel worden de meeste IBA’s geplaatst.

Op het geoloket zoneringsplannen en GUPS kan u terugvinden waar er riolering komt en waar u zelf uw afvalwater moet zuiveren.

Wateroverlast trof de huishoudens de voorbije jaren vooral in kernen zoals Pelt, Moelingen (Voeren), Neeroeteren (Maaseik), Kalmthout en Brecht. Er wordt verder werk gemaakt van het het terugdringen van overstromingsrisico’s via allerhande maatregelen zoals het bovenstrooms vasthouden van water, de aanleg van overstromingsgebieden en indivuele bescherming op maat.

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.