Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Bedrijven

In het Maasbekken komen industriegebieden verspreid voor met een concentratie langs de Zuid-Willemsvaart.

Maasbekken kaart bedrijvenIn het Maasbekken komen industriegebieden verspreid voor met een concentratie langs de Zuid-Willemsvaart. Ook in Tongeren, Oudsbergen, Lommel en Hoogstraten zijn er grote industriegebieden.

De totale oppervlakte aan bedrijfsgebied bedraagt 193 km². Dit komt overeen met 12 % van het bekken hetgeen in lijn ligt met andere bekkens.

De meeste ondernemingen in het Maasbekken behoren tot de deelsector handel en diensten (74%).

Het waterleven is kwetsbaar voor geloosde bedrijfsafvalstoffen. Zo is het zoutgehalte en de geleidbaarheid in de Dommel bepaald door de industriële lozingen in de Eindergatloop, een zijloop van de Dommel.

Maasbekken - Eindergatloop zandvang aan NyrstarOok de mogelijkheid en de kostprijs om drinkwater uit oppervlaktewater te produceren hangt af van de aanwezige stofconcentraties. Er wordt drinkwater gewonnen uit de Gemeenschappelijke Maas (te Heel in Nederland) en het Albertkanaal. In tijden van droogte en lage debieten vormt een onvoldoende waterkwaliteit echter een alsmaar groeiend probleem.

Maasbekken grafiek bedrijven (#ondernemingen per deelsector)

In verschillende industriegebiedenden (o.a. Tongeren, Oudsbergen, Pelt, …) wordt verder gewerkt aan een scheiding van afvalwater en regenwater. Er wordt toegezien op een juiste aansluiting van de riolering van de bedrijven op de gescheiden riolering. Bedrijfsafvalwater hoort niet thuis op de regenwaterafvoer. Het kan de waterloop waarin de regenwaterafvoer uitmondt belasten met organisch materiaal en gevaarlijke stoffen. Omgekeerd komt van de grote verharde oppervlaktes bij bedrijven nog te vaak veel regenwater in de afvalwaterleidingen, met overstorting tot gevolg. Regenwater wordt beter opgevangen voor gebruik in industriële toepassingen of door naburige landbouwers

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.