Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Drinkwater- en watervoorziening

Binnen het Maasbekken zijn twee drinkwatermaatschappijen actief: de Watergroep en Pidpa.

Binnen het Maasbekken zijn twee drinkwatermaatschappijen actief: de Watergroep en Pidpa.

In het Maasbekken wordt drinkwater enkel uit grondwater geproduceerd.

De Watergroep voorziet alle gemeenten binnen het Limburgs deel van het  Maasbekken van drinkwater. Voor de productie van drinkwater exploiteert De Watergroep grondwaterwinningen in As, Lommel, Neerpelt, Bree, Maaseik-Vlakenhof, Eisden, Meeswijk, Tongeren (Lauw) en Tongeren (Diets-Heur). De ondiepe winningen in Eiden en Meeswijk liggen in mijnverzakkingsgebied en staan in voor de helft van het drinkwater in de provincie Limburg. Hiermee wordt het grootste deel van het “problematische water” in het mijnverzakkingsgebied al decennia aangewend voor drinkwaterproductie.

Maasbekken - drinkwater uit mijnverzakkingsgebied'Drinkwater uit het mijnverzakkingsgebied'

Pidpa voorziet alle gemeenten binnen het Antwerpense deel van het Maasbekken van drinkwater, met uitzondering van een deel van de gemeente Baarle-Hertog. Voor de productie van drinkwater exploiteert Pidpa zeven (diepe) grondwaterwinningen in Brecht, Essen, Wuustwezel, Hoogstraten, Meerle, Rijkevorsel-Merksplas en Ravels.

De productielocaties van Water-link in Oelegem (Ranst) en Walem (Mechelen), beiden gelegen in het Netebekken, winnen drinkwater uit het Albertkanaal en het Netekanaal. Beide kanalen worden gevoed door de Gemeenschappelijke Maas. Zo drinkt men in de stad Antwerpen ‘Maaswater’.

De drinkwaterproductie wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit van het ruw water. Bij een verhoogde concentratie aan vervuilde stoffen in de Maas of de kanalen, is het soms nodig om de productie tijdelijk stil te leggen. Zo werd de afgelopen jaren de inname voor drinkwaterwinning uit de Maas in Nederland of uit het Albertkanaal in Oelegem tijdelijk stilgelegd. Om dergelijke periodes te overbruggen wordt gebruik gemaakt van voorziene buffers.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.