Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Demer V

De Demer wordt opgedeeld in 7 waterlichamen. Demer V begint aan de monding van de Gete in Demer III-IV en loopt, doorheen het gebied van Webbekomsbroek tot aan de monding van de Zwarte Beek in de Demer. Vanaf daar spreken we over Demer VI.

De Demer wordt opgedeeld in 7 waterlichamen. Demer V begint aan de monding van de Gete in Demer III-IV en loopt, doorheen het gebied van Webbekomsbroek tot aan de monding van de Zwarte Beek in de Demer. Vanaf daar spreken we over Demer VI.

Voor wat de biologische kwaliteit betreft scoort Demer V niet slecht. Volgens de laatste gegevens wordt de score voor macrofyten (waterplanten) en macroinvertebraten (kleine waterdiertjes) positief overschreden. De score voor fytoplancton is nog beter. Voor fytobenthos (kiezelwieren) en vis bevindt Demer V zich op ongeveer 80 % van de norm. Fysico-Chemisch scoort Demer V matig voor zowel stikstof als fosfor.

Demerbekken - WebbekomHet nabijgelegen gecontroleerd overstromingsgebied van Webbekomsbroek overstroomt gecontroleerd om wateroverlast op andere plaatsen te vermijden. Deze primaire waterbeheersingsfunctie van het wachtbekken wordt geoptimaliseerd door uitbreidingswerken en het voorzien van de mogelijkheid om het wachtbekken sneller te kunnen laten leeglopen. et gecontroleerd overstromingsgebied Webbekomsbroek en de aanpalende valleigebieden (Diesters Broek ...) herbergen echter ook belangrijke natte natuurwaarden. Door het beheer van het gebied af te stemmen op gewenste natte natuurdoeltypes kan een bijzondere meerwaarde worden gerealiseerd zonder afbreuk te doen aan de waterbergingsfunctie.

Doordat het hooien van graslanden halfweg de 20ste eeuw niet meer rendabel was, werden de hooilanden vervangen door populieraanplantingen of intensievere landbouw. Die populieren zijn productiebomen, die snel groeien en kaprijp zijn na zo'n 25 à 30 jaar. Ook in het Webbekomsbroek werden populieren aangeplant in de met kwelwater gevoede graslanden. De populieren in het natste gedeelte zijn afgestorven, terwijl de bomen op het drogere gedeelte kaprijp zijn. In het kader van Life Delta herstellen we de historische graslanden door de populieren te kappen. Hier krijg je opnieuw een overgang van natte naar drogere graslanden. Die geleidelijke overgangen zijn een ideaal leefgebied voor heel wat (weide)vogels zoals kwartelkoning, watersnip en porseleinhoen. Je zal er kunnen genieten van de openheid van de Demervallei en de typische eeuwenoude hooilanden met hun bloemrijke kruiden. De stad Diest en omgeving vrijwaren van overstromingen en natuurherstel gaan hier in de vallei hand in hand.

Om de bestaande waterbergingsinfrastructuur nog beter te kunnen regelen, en zo in te spelen op voorspelde piekdebieten, is een regelbare stuw op de Demer aan de Grote Steunbeer gewenst.

Voor een verdere bespreking van de Demerdelta,  zie ook bespreking Demer III-IV

Voor het toekomstbeeld voor de Demerdelta, zie ook bespreking Zwart Water

 

 Voor informatie over de gebiedsgerichte werking, zie Demer III-IV.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_102 - DEMER V.


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.