Demer VI-VII
Demer VI loopt van Diest tot Aarschot, Demer VII van Aarschot tot de samenvloeiing met de Dijle in Werchter. Belangrijke zijlopen zijn Begijnenbeek, Winge en Grote Motte.
Demer VI/ VII scoort fysico-chemisch matig voor stikstof en fosfor, biologisch goed voor fytobenthos (kiezelwieren) en fytoplancton. Voor vis wordt de norm bijna bereikt, voor macrofyten & macroinvertebraten is er nog werk. De fysico-chemie hangt mee af van riolering en diffuse verontreiniging op alle waterlichamen in het Demerbekken, waarvan het water uiteindelijk terecht komt in Demer VI/VII. Veel wordt verwacht van het ambitieuze hermeanderingsproject van het integraal project '(Sigma) Demervallei'.
Riviermorfologie / structuurkwaliteit staat daarin centraal. Een gezonde riviermorfologie buffert droogte èn wateroverlast. Ze stimuleert het zelfreinigend vermogen van de waterloop en verbetert tevens de biologische scores voor bijv. macrofyten en vis. Structuurkwaliteit zorgt voor een gezond riviersysteem, een gezond habitat, waarin gezonde populaties uiteindelijk tot goede scores aanleiding geven. Men mag zich niet doodstaren op enkel de scores voor de parameters. Zo is het bij hermeandering niet alleen de bochtigheid die de gezonde morfologie creëert, maar ook de mogelijkheid tot erosie en sedimentatie. Perfect voorbeeld is de eerste aangesloten Demermeander, die vrij kan migreren; met spectaculaire resultaten op vlak van strandbanken in binnenbocht en eroderende buitenbocht.
Kenmerkend voor de Demer waren de rechtgetrokken rivierloop en de dijken. Het gebied had regelmatig te kampen met wateroverlast (september 1998 ...). Daarnaast speelde de verdroging door de kanalisering van de Demer. Beide zaken leidden tot de principiële beslissing van de Vlaamse Regering, die vertrekt van drie krachtlijnen:
- Versterken ruimtelijke samenhang tussen Demer en Demervallei (Demervallei als blauw-groen lint): De natuurlijke waterbergingsfunctie van de vallei wordt heropgewaardeerd. De hoge natuur- en landschapswaarde van de Demervallei, met hoge potenties voor ontwikkeling van natte natuur, spoort samen met waterberging.
- Duurzaam toerisme en recreatie in de Demervallei kansen geven (Demervallei als oranje lint): De vallei biedt een mooi kader voor natuurgerichte recreatie. Cultuurhistorische steden, dorpskernen/gehuchten, historische monumenten en kunstwerken (de zogenaamde 'Demerbakens') onderstrepen de unieke troeven van de Demervallei voor de ontwikkeling van zachte recreatie.
- Versterken van de streekidentiteit (een dynamisch lint van alle Demeractoren): Samenwerking tussen alle betrokken actoren is essentieel voor het project.
Die drie krachtlijnen werden verder doorvertaald in enkele ruimtelijke concepten:
- Behoud & versterking van uitgesproken natuurwaarden in valleien met ruimte voor waterberging.
- Behoud & versterking van gevarieerde open tot halfopen valleilandschappen met ruimte voor waterberging.
- Behoud & versterking van landbouw met ruimte voor ontwikkeling voor landschappelijk waardevolle elementen.
- Vrijwaren & versterken van waardevolle landschappen en erfgoedwaarden.
- (Open) ruimte geven aan water, zo elders bescherming bieden tegen wateroverlast en tegelijk het natuurlijk karakter van waterloop en vallei te versterken. Dit zal een toeristisch-recreatieve ontwikkeling op een duurzame manier bevorderen. Doelstellingen voor landbouwactiviteiten en verstedelijking worden op deze hoofddoelstelling afgestemd. Participatie van bevolking (vb. waterpreventieve maatregelen Aarschot), administraties en belangengroepen wordt gegarandeerd via de fora en overlegstructuren van Integraal Project (Sigma) Demervallei. Het projectg wordt geïntegreerd aangepakt met de opmaak van een AGNAS-RUP voor de Demervallei tussen Diest en Werchter.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_103 - DEMER VI, VL05_104 - DEMER VII.