Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Landbouw

De sector landbouw is vrij gelijkmatig gespreid over het Benedenscheldebekken. Enkel in het oostelijke deel van het bekken is de landbouw slechts beperkt aanwezig.

Benedenscheldebekken kaart landbouwDe sector landbouw is vrij gelijkmatig gespreid over het bekken. Enkel in het oostelijke deel van het bekken is de landbouw slechts beperkt aanwezig.

De totale oppervlakte bestemd voor land- en tuinbouwdoeleinden bedraagt 600 km² (35% van de bekkenoppervlakte). Hiermee situeert het Benedenscheldebekken zich in vergelijking met de andere bekkens beneden het gemiddelde.

Benedenscheldebekken -  landbouw (Vliet)In het centrale gedeelte van het bekken, ter hoogte van de Vlaamse vallei, vinden we vooral groententeelt en rundvee. In het zuidwesten is er specialisatie sierteelt inclusief boomkwekerijen. Het Waasland kent vooral veredeling in combinatie met groententeelt of rundvee.

Het Benedenscheldebekken zit boven het gemiddelde van het aantal landbouwbedrijven ten opzichte van de overige bekkens in Vlaanderen. Het gaat meestal om gemengde bedrijven en akker- en tuinbouwbedrijven. 

Benedenscheldebekken grafiek landbouw (# landbouwbedrijven per deelsector)

Het Benedenscheldebekken heeft vergeleken met de andere bekkens een gemiddelde veebezetting. Op basis van gegevens van 2016 telt het bekken  133.000 grootvee-eenheden (GVE). De deelsectoren runderen (57%) en varkens (26%) maken hier het grootste deel van uit. (Recente gegevens kan u hier raadplegen). 

De sector landbouw draagt in grote mate bij aan de hoge belasting met nutriënten (stikstof en fosfor) en pesticiden van de waterlopen. Enerzijds door diffuse afspoeling en (historische) uitloging van landbouwpercelen. Door erosie komen - samen met de vruchtbare grond - ook nutriënten en pesticiden in ondermeer de Vliet-Grote Molenbeek en de drie Molenbeken (Molenbeek-Gondebeek, Molenbeek-Kottembeek en Molenbeek-Grote Beek) terecht (zie ook hoofdstuk sedimenttoevoer). Anderzijds veroorzaken ook puntlozingen van mest- en erfsappen en pesticiden verontreinigingen van heel wat waterlopen in het bekken (uitgezonderd de Antwerpse metropool).

In de valleigebieden en op andere laaggelegen gronden komen vooral weilanden voor. Dit zijn ook vaak de gebieden die jaarlijks overstromen in de winter. Landbouwgronden spelen een belangrijke rol naar de aanvulling van de grondwatervoorraden via infiltratie. Versnelde drainage door drainagebuizen rechtstreeks naar de waterloop kunnen deze watercyclus negatief beïnvloeden.

Water is een belangrijke grondstof voor de teelt van gewassen en voor de veeteelt. De sector landbouw is een grote verbruiker van water in het bekken. In lange droge perioden is de vraag naar water echter groter dan het aanbod.

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

 

interactieve kaart

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.