Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Huishoudens

De bevolkingsdichtheid in het Benedenscheldebekken bedraagt 863 inwoners per km². Daarmee is het Benedenscheldebekken het dichtst bevolkte bekken.

Benedenscheldebekken kaart huishoudensDe bevolkingsdichtheid in het Benedenscheldebekken bedraagt 863 inwoners per km². Daarmee is het Benedenscheldebekken het dichtst bevolkte bekken. Vooral de Antwerpse agglomeratie kent een zeer hoge dichtheid. Het Benedenscheldebekken telt ongeveer 1,5 miljoen inwoners.

Zo’n 255 km² (15% van de oppervlakte van het bekken) is bestemd voor wonen. Vergeleken met de andere bekkens situeert het Benedenscheldebekken zich hiermee ruim boven het gemiddelde.

Benedenscheldebekken -  RWZI langs AlbertkanaalHet afvalwater afkomstig van de kernen (zoals de stedelijke Antwerpse agglomeratie) wordt gezuiverd in grootschalige rioolwater-zuiveringsinstallaties. Om de werking van de zuiveringsstations te verbeteren en overstortwerking te verminderen wordt de bestaande gemengde riolering vervangen door een scheiding van afvalwater en regenwater.

Voor de lokaal sterk verspreid voorkomende bebouwing wordt de zuivering van het afvalwater voorzien in een individuele behandeling van afvalwater (IBA). In de meer landelijke gebieden, zoals het afstroomgebied van de Vliet-Grote Molenbeek, worden kleinschalige waterzuiveringsinstallaties (KWZI's) ingepland.

Op het geoloket zoneringsplannen en GUPS kan u terugvinden waar er riolering komt en waar u zelf uw afvalwater moet zuiveren.

Wateroverlast trof de huishoudens de voorbije jaren vooral bij zomerse intense buien, die   erg lokaal kunnen optreden. Ondermeer het Waasland, de gemeente Sint-Lievens-Houtem en enkele gemeenten in de Antwerpse rand werden de laatste jaren getroffen. Voor het Waasland resulteerde dit in het opmaken van een hydraulisch model met actieprogramma voor het volledige afstroomgebied dat via het pompgemaal Watermolen en de Betonsluis uitwatert in de Schelde. Vooral bovenstroomse maatregelen zijn nodig ter preventie van wateroverlast bij piekbuien.

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.