Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Bedrijven

In het Benedenscheldebekken is er een belangrijke industriële activiteit waarvan het zwaartepunt zich in het Antwerpse havengebied situeert.

Benedenscheldebekken kaart bedrijvenIn het Benedenscheldebekken is er een belangrijke industriële activiteit waarvan het zwaartepunt zich in het Antwerpse havengebied situeert. Hier bevindt zich een grote concentratie van vaak ook zeer grote bedrijven. Vooral de grote industriële bedrijven van het havengebied hebben een belangrijke relatie met het watersysteem (koelwater, proceswater, vaarweg, afvalwater). Daarnaast komen verspreid over het bekken nog enkele belangrijke industriële kernen voor: bijvoorbeeld op de as Antwerpen-Brussel met kern in de omgeving van Willebroek, de as Antwerpen-Gent met kern in de omgeving van Sint-Niklaas, de as Sint-Niklaas-Mechelen en het Economisch Netwerk Albertkanaal.

Benedenscheldebekken -  VOPAK TerminalDe totale oppervlakte bestemd voor industriële activiteiten bedraagt 348 km² (20 % van de oppervlakte van het bekken). In vergelijking met de overige bekkens scoort het Benedenscheldebekken hier zeer hoog.

Benedenscheldebekken grafiek bedrijven (#ondernemingen per deelsector)

Qua aantal en type ondernemingen zijn vooral de handel en diensten sterk vertegenwoordigd. Bedrijfsafvalwater hoort vanzelfsprekend niet thuis in het regenwaterafvoernetwerk, dat anders te zwaar belast wordt met organisch materiaal en gevaarlijke stoffen, waardoor het zuurstofgehalte dramatisch kan dalen. Het is dan ook belangrijk om, ook in bestaande industriegebieden, verder te werken aan een scheiding van afvalwater en regenwater. Een aantal industriegebieden binnen het Benedenscheldebekken, ondermeer ter hoogte van Terbekehof in Aartselaar, zetten hier al sterk op in.

Informatie over de invloed van de sector op het water (en omgekeerd) vindt u in het hoofdstuk drukken.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.