Toerisme en recreatie
Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. Liefst langs water(lopen) met natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit. Wie regelmatig in contact komt met groen en water, heeft minder last van stress, beweegt meer en kan zich beter concentreren.
De gemotoriseerde recreatievaart is een belangrijke activiteit op de Zeeschelde, de Rupel, het Zeekanaal, het Albertkanaal en het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Naast de toervaart zijn er ook verschillende mogelijkheden tot passagiers- en kajakvaart. Jachthavens vinden we vooral langs de Zeeschelde zelf.
Sinds 2017 vaartde waterbus op de Schelde, met trajecten tussen Hemiksem en Lillo. De waterbus vormt een belangrijke schakel in het woon-werkverkeer naar de Antwerpse haven, alsook een leuke manier om de verschillende Sigma-gebieden langsheen de Schelde te leren kennen. Er zijn ook talrijke populaire veerdiensten langs de Schelde. Zo vormt de veerdienst tussen Kruibeke en Hemiksen een belangrijke verbinding voor schoolkinderen.
Belangrijke aantrekkingslinten voor zachte recreatie zijn de Zeeschelde, de Rupel en de Durme. Meerdere projecten proberen de potenties naar recreatie voor deze gebieden verder in de kijker te zetten, zoals de projecten Scheldehelden en Rivierpark Scheldevallei, Toerisme Scheldeland en het landinrichtingsproject Schelde en Rupel.
De jaagpaden langs deze rivieren vormen (spijts enkele missing links) tussen Gent, Dendermonde, Antwerpen, Lokeren en Mechelen een vlotte en veilige verbinding voor de zachte weggebruikers. Aanlegplaatsen van de veerdiensten op de Zeeschelde, de Rupel en de Durme en de waterbus op de Schelde vormen drukbezochte knooppunten langs deze linten. Naast de lange afstandsfietsroutes en de knooppunten voor fiets- en wandeltoerisme zijn er ook heel wat bewegwijzerde lusvormige fiets- en wandelroutes langs verschillende waterlopen in het bekken.
Volgende zwemwaters zijn terug te vinden in het bekken: De Ster te Sint-Niklaas, het Recreatiedomein Nieuwdonk te Berlare en de Diepvennen te Londerzeel. Vanuit recreatief oogpunt is een voldoende groot aanbod van openbare zwemwaters wenselijk.
Langs waterwegen en waterlopen vinden we hengelaars vooral aan een aantal Antwerpse havendokken en de grotere kanalen: het Albertkanaal, de Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en het Zeekanaal Brussel-Schelde
Tijdens lange droge en warme perioden kunnen blauwalgen (cyanobacteriën) in het water voorkomen die in sommige gevallen giftige stoffen vrij geven. Op dat moment zijn zwemmen en andere recreatieactiviteiten in de getroffen recreatievijvers of waterlopen niet meer toegestaan wanneer de aanwezigheid van giftige stoffen werd aangetoond.
Beschermde gebieden zwemwater
In uitvoering van de Zwemwaterrichtlijn worden de zwemwaters jaarlijks aangeduid (via ministerieel besluit).
Meer informatie over zwemwater kan u raadplegen via de website van VMM.
De actuele waterkwaliteit van het zwem- en recreatiewater is te raadplegen via www.kwaliteitzwemwater.be.