Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Landgebruik in overstroombaar gebied

Het openruimtegebied (natuur, weiland, akkerland) heeft in het Benedenscheldebekken het grootste aandeel in het overstroombaar gebied zowel voor pluviale als fluviale overstromingen.

Het openruimtegebied (natuur, weiland, akkerland) heeft in het Benedenscheldebekken het grootste aandeel in het overstroombaar gebied zowel voor pluviale als fluviale overstromingen. Wat betreft ongewenste overstromingen van het bebouwde gebied (residentieel en industrieel gebied) zien we een duidelijke tendens dat het aandeel in overstroombaar gebied toeneemt naarmate de overstromingskans kleiner wordt. Verder is het opvallend dat meer bebouwd gebied getroffen wordt door pluviale (afspoelend regenwater) dan fluviale (vanuit de rivier) overstromingen. Bij pluviale overstromingen met een grote kans (gemiddeld om de 10 jaar) wordt ruim 10% van het residentieel gebied en ruim 5% van het industrieel gebied bedreigd. 

Zo werd in de zomer van 2018 de gemeente Sint-Lievens-Houtem getroffen door een lokale, zeer uitzonderlijke bui. Grote delen van de gemeente stonden onder water.

Benedenscheldebekken grafiek landgebruik in overstroombaar gebied per type overstroming en kansscenario

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.