Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Toerisme en recreatie

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit. Bovendien heeft wie regelmatig in contact komt met groen en water minder last van stress, beweegt meer en kan zich beter concentreren.

Water verhoogt de belevingswaarde van de omgeving. De voorkeur gaat daarbij naar natuurlijke oevers en een goede waterkwaliteit. Bovendien heeft wie regelmatig in contact komt met groen en water minder last van stress, beweegt meer en kan zich beter concentreren.

Bekken van de Gentse Kanalen - kanovaren op  ZuidledeBekken van de Gentse Kanalen - vissen thv HollandsgatHet bekken van de Gentse Kanalen met zijn vele kanalen wordt drukbevaren door recreatievaartuigen. Gent vormt een knooppunt van waterwegen: watertoerisme en recreatie zijn er belangrijke troeven. Via dit knooppunt passeren heel wat recreatievaartuigen vanuit Nederland, de omliggende bekkens, en de Moervaart. Recreatievaart (gemotoriseerd) vindt dan ook op zo goed als alle bevaarbare waterlopen plaats behalve op het Leopoldkanaal. Op sommige zones op het kanaal Gent-Terneuzen, de Ringvaart om Gent en het Afleidingskanaal van de Leie is ook snelvaart toegelaten. Ook voor kajakvaart heeft het bekken van de Gentse Kanalen enkele aantrekkelijke waterlopen: de Zuidlede, de Moervaart, het Leopoldkanaal en de Gentse Binnenwateren. Jaagpaden langs de waterwegen zijn bijzonder populair bij wandelaars en fietsers. Dit geldt in het bijzonder voor het Afleidingskanaal van de Leie, het Leopoldkanaal en de Moervaart.

Naast de waterlopen zijn ook de vele kleinere en grote plassen in het bekken van de Gentse Kanalen in trek voor recreatie. De Boerekreek, het Provinciaal Domein Puyenbroeck, de Blaarmeersen en de recreatievijver Turfakkersbeek (Daknamse Meersen) in Lokeren zijn bv. populaire zwemwateren. De grotere plassen en waterlopen in Gent (o.a. Blaarmeersen, Watersportbaan) worden druk bevist alsook de grotere polderwaterlopen en Kreken. 

Tijdens lange droge en warme perioden kunnen blauwalgen (cyanobacteriën) in het water voorkomen die in sommige gevallen giftige stoffen vrij geven. Op dat moment zijn zwemmen en andere recreatieactiviteiten in de getroffen recreatievijvers of waterlopen niet meer toegestaan wanneer de aanwezigheid van giftige stoffen werd aangetoond.

Beschermde gebieden zwemwater

In uitvoering van de Zwemwaterrichtlijn worden de zwemwaters jaarlijks aangeduid (via ministerieel besluit).

Meer informatie over zwemwater kan u raadplegen via de website van VMM.

De actuele waterkwaliteit van het zwem- en recreatiewater is te raadplegen via www.kwaliteitzwemwater.be.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.